Hizlaló lakás

Egy lakás lehet otthonos, csinos, stílusos, rendes vagy mindezeknek az ellentéte. Ez természetes, de vajon létezik-e hizlaló lakás? Ha igen, vajon azonnal felismerhető-e és mindenkire ugyan olyan hatással van?

Ha belépünk egy lakásba, rögtön hatnak ránk a színek, a bútorok, a rend vagy rendetlenség, a tisztaság, a növények, az illatok. Vendégként természetesen nem azt nézzük először, hogy hol találhatunk valami ennivalót. Pedig feltűnhet egy kis kekszes doboz a konyhaszekrény elérhető polcán, gyümölcs és/vagy sütemény az ebédlőasztalon, egy kis sós mogyoró vagy dió, perec a nappaliban a televízió előtt. Csokoládé, desszert, gyorsan kínálható nassolnivalók a polcon, szekrényben, az ebédlőben vagy a nappaliban. Észrevétlen csábítások az arra érzékenyeknek és még megannyi más hely a lakásban, amely egyeseket evésre ösztönöz, míg mások számára semleges. Ne tartsunk otthon ennivalót? Természetesen nem ez a megoldás, hiszen az otthonunk többek között az étkezések helyszíne is. Akkor mi a baj?

Bizonyára többen tapasztalták, ha elmennek egy pékség előtt és a friss péksütemény, kenyér illata árad az éhség érzet vagy az evés igénye azonnal feltámad bennünk, még akkor is, ha eredetileg nem voltunk éhesek, vagy éppen nemrégiben ettünk. (Ezt használják ki a metróban árusító látványpékségek, amelyeket inkább nevezhetnénk illatpékségeknek.) Bizonyított tény, hogy bizonyos itt elsősorban étkezési ingerek helyhez, szituációhoz, környezethez köthetők, vagy kötődnek egy-egy hosszabb, rövidebb folyamat során. Gondoljanak csak a pavlovi reflexekre!

Otthon, édes otthon

Ha valaki otthonában a legkülönbözőbb helyeken eszik, vagy egy meghatározott filmsorozat alatt mindig majszol valamit, akkor előbb-utóbb éhségérzetet fog érezni a film alatt, vagy a tévé előtt akkor is, ha éppen nem éhes. Nézzünk néhány egyszerű példát:

  • ha napi életritmusunk úgy alakul, hogy a fél hetes híreket mindig megnézzük a tévében, de mire hazaérünk már nincs idő előtte megvacsorázni (és már tudjuk, hogy a késői vacsora nem egészséges) ezért állandóan a híradó alatt, tévézés közbe vacsorázunk. Abban az esetben, ha néhányszor lehetőségünk adódik és akár otthon, akár vendéglőben előtte vacsoráztunk, amint leülünk a híreket nézni, fellép az éhségérzet, mert hónapok, évek alatt az adott műsor nézéséhez az étkezés kapcsolódott és ez erős ingerként hat az emberre.
  • minden alkalommal munka után történik a vacsorához szükséges alapanyagok bevásárlása. Mivel az ebéd már régen volt, éhesen megyünk bevásárolni, ezáltal néhány nasi is bekerül a kosárba, ami a pénztár után azonnal elfogyasztható (felesleges energia bevitel). Hazaérve a páciensnek első dolga a hűtőszekrény, ahová bepakolja az ételeket, illetve elkészíti a vacsorát. Ha megpróbál változtatni, és már nem naponta vásárol be, vagy nem éhesen megy haza, egy ideig akkor is óhatatlanul először a hűtőszekrény felé megy, hiszen a hazaérkezés (egy, az étkezést tekintve közömbös inger) és az evés egy rossz szokás következtében összekapcsolódott.

Az olyan ember, aki a lakás legkülönbözőbb helyein eszik, hasonlókat érez a táplálkozással összefüggő hely közelében, akkor is, ha nem éhes. Ehhez társul még, hogy a túlsúlyos, elhízott emberek sokkal inkább hatása alatt állnak a különböző ingereknek, mint normál súlyú társaik. Ezért az ételek illatára, egy adott helyre, filmre és egyéb számára az étkezéssel összefüggő ingerre sokkal nagyobb intenzitással reagálnak. Az ekkor fellépő éhségérzet nem jelent valósi fizikai táplálékigényt.

Ezek azok a szituációk, amelyek sokszor észrevétlenül néhány kiló pluszt okoznak.

Mi a teendő, hogy kiderüljön nem csak a levegőtől hízunk?

Nézzük meg más szemszögből a lakásunkat, munkahelyünket!

Készítsünk részletes tervrajzot az otthonunkról! Jelöljük be pirossal, ahol ételeket, nassolni valót, gyümölcsö tartunk: hűtő, konyha, ebédlőasztal (ha azon általában van gyümölcs vagy egy kis ropogtatni való, dohányzó asztal,...).

Ezt a tervrajzot néhány napig hordjuk a zsebünkben, és jelöljük meg feketével mindazokat a helyeket, ahol enni szoktunk: ha a dolgozó szobában a gép előtt megettünk egy almát, vagy a televízió előtt a nagy izgalomban bekaptunk egy kocka csokoládét, azt is. Ha nem csak egy helyre koncentrálódnak a színek, bizony lakásunk a hizlaló otthon kategóriába, mi magunk pedig a környezeti ingerek által befolyásolható emberek csoportjába tartozunk.

Hogyan tovább?

  • Az első lépés: megszüntetni azokat a környezeti ingereket, amelyek feleslegesen váltanak ki étkezést. Ha megszakítjuk az összefüggést a tévézés és az étkezés között (természetesen nem máról holnapra) akkor a televízió nem evésre fog ösztönözni, hanem információszerzésre, szórakoztatásra stb. Tehát válasszon ki egy helyet a lakásban, ahol minden ételt, akár nassolni valót elfogyaszt. Csak ott egyen és ne legyenek kivételek. Az ingermegszüntetés egyik alapelve, hogy az evés és más tevékenység közötti összefüggést megszüntessük.
  • Második lépés: ha eszik, ne olvasson újságot, ne mobilozzon közben. Ténylegesen élvezzük, amit eszünk, ehetünk.
  • Harmadik lépés: Távolítson el mindenfajta ennivalót azokról a helyekről, amelyek normális körülmények között nem annak a tárolására vagy elfogyasztására szolgálnak.

Ez egy kicsit olyan, mint a tavaszi nagytakarítás. Nem könnyű, de megéri!

Feltárjuk a lakás étkezésre csábító pontjait, majd fokozatos megszüntetésükkel felszámoljuk a felesleges kilókat eredményező, eddig láthatatlan kalóriaforrásokat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció