Halált okozhat egy új vírus

A kullancsok által terjesztett betegségekről a legtöbb embernek a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás jut eszébe. Az utóbbi években azonban egy új fertőzés is felütötte a fejét.

Amerikában már megjelent egy új, a kullancsok által terjesztett kór, a Powassan-vírus. Ezt leginkább a szarvaskullancs (Ixodes scapularis) terjeszti. Az élősködőnek mindössze 15 perc kell ahhoz, hogy megfertőzze az embert. (Ez a Lyme-kór esetében akár 24-72 óra is lehet.) A betegség tünetei már néhány óra elteltével jelentkezhetnek. A vírus, kezelés nélkül rövid időn belül idegrendszeri rendellenességeket, akár halált is okozhat - írja a time.com.

szarvas kullancs, kullancscsípés, vérszívó, élősködő, Lyme-kór, Powassan vírus
A szarvaskullancs csípése agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is okozhat. Fotó: 123rf

Amerikában már pusztít az új kór

Az új vírus sokkal ritkább, mint a Lyme-kór, azonban jóval veszélyesebb. 2017-ben 33, tavaly pedig 21 esetet jelentettek az Egyesült Államokban. De a napokban is arról cikkeztek az amerikai sajtóban, hogy kórházba szállítottak egy beteget Powassan-vírus okozta agyvelőgyulladás gyanújával.

A kullancsot ezért kell gyorsan eltávolítani - részletek itt!

A betegség tünetei hasonlóak a Lyme-kóréhoz. Első jelei közé tartozik a láz, a fejfájás, a hányás és a gyengeség. Súlyosabb esetekben agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat, de akár a gerincvelő károsodását is okozhatja a vírus. Ilyenkor jellemzően zavartság lép fel, romlik a mozgáskoordináció, valamint beszédzavarok és rohamok is jelentkezhetnek. Az esetek 10 százaléka halállal végződik.

Hogyan előzhető meg a betegség?

A vírus ellen jelenleg még nincs védőoltás vagy egyéb gyógymód, így a betegek gyakorlatilag csak abban bízhatnak, hogy időben felismerik és kezelni kezdik az agyvelő- vagy agyhártyagyulladásukat. A megelőzésért viszont mi magunk is sokat tehetünk.

A kullancsszezon ideje alatt ajánlott kerülni az olyan helyeket, ahol gyakran előfordulnak kullancsok. Ilyenek például az erdők és a magas fűvel borított területek. A kullancs tavasz végétől ősz közepéig aktív, tehát a kirándulószezonban igen magas afertőzéskockázata. Ha túrázni indulunk, mindig használjunk kullancsriasztó készítményeket, és ne feledkezzünk meg háziállataink védelméről sem.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: