Fogynak a szúnyogok

Csökkent azoknak a településeknek a száma, ahol központilag szervezett beavatkozásra volt szükség a csípőszúnyogok ellen. Az elmúlt hetek száraz időjárásának köszönhetően a szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek többsége kiszáradt, így ezeken a területeken nem jelentek meg újabb kifejlett szúnyogok - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Múlt héten a Szigetközben, Baranya és Somogy megyében, a Velencei-tónál, a fővárosban, valamint Baja, Mohács, Komárom és Szolnok térségében gyérítették a szúnyogokat . Az Észak-Dunántúlon, az Alföldön és Észak-Magyarországon számos korábban nem kezelt településen is voltak beavatkozások. A hétvégi szeles, esős időjárás miatt azonban néhány helyen elmaradtak a kezelések. Ezeket várhatóan a következő napokban pótolják.

szúnyogok, szúnyogcsípés, szúnyoginvzió, szúnyogriasztó, szúnyogirtás, szúnyoggyérítés
A túrázóknak továbbra is ajánlott szúnyogriasztót használni. Fotó: 123rf

Az eső miatt újra elszaporodhatnak

A csapadékos idő után közvetlen környezetünkben a szúnyoglárvák kifejlődésére alkalmas vízfelület jön létre. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatójában olvashat.

Az elkövetkezendő napokban elsősorban a vízparti térségekben lépnek fel a szakemberek a vérszívók ellen. A turisztikai szempontból kiemelten fontos helyek közül a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Fertő-parti településeken, a Duna mentén a Csepel-szigeten, Dunaújváros és Szekszárd térségében, továbbá a Dráva mentén gyérítik majd a szúnyogokat .

A heves esőzések következtében számos helyen gyűlt össze jelentősebb mennyiségű víz, ami ideális helyzetet teremt a csípőszúnyogok szaporodásához. A következő napokban a rovartani szakértők megvizsgálják, hol lehet szükség a lárvák biológiai gyérítésére. Ennek során egy baktérium által termelt fehérjekészítményt juttatnak a vízbe, ami elpusztítja a csípőszúnyogok lárváit. A kifejlett szúnyogok kémiai permetezéséhez használt deltametrin annak kis mennyisége miatt nem jelent veszélyt emberekre, háziállatokra és növényekre, és más rovarok sem pusztulnak el a kezelés miatt.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: