Félpercenként meghal egy gyerek emiatt

Minden 39. másodpercben meghal egy gyerek tüdőgyulladásban. Az elmúlt évben több mint 800 ezer csecsemő és kisgyerek halt meg a betegségben annak ellenére, hogy az gyógyítható és többnyire megelőzhető - derült ki egy friss jelentésből.

Az UNICEF, a Save The Children (Mentsük meg a gyermekeket) nemzetközi jótékonysági egyesület és négy másik egészségügyi szervezet által készített kutatás arra szólítja fel a kormányokat, hogy növeljék az oltóanyagok, az egészségügyi szolgáltatások és a gyógyszerek finanszírozását, hogy megelőzzék és kezeljék a tüdőgyulladást. "Megdöbbentő, hogy ez a megelőzhető, kezelhető és könnyen diagnosztizálható betegség még mindig az egyik leggyakoribb halálok a csecsemők és kisgyerekek körében" - mondta Seth Berkley, a Globális Oltóanyag és Oltási Szövetség (GAVI) vezetője.

tüdőgyulladás, védőoltás, antibiotikus, köhögés, láz,
tüdőgyulladás, védőoltás, antibiotikus, köhögés, láz,

Kezelhető betegségbe halnak bele

Atüdőgyulladástüneteiről és kezeléséről itt olvashat bővebben!

A tüdőgyulladás (pneumonia) a tüdő és a légzőrendszer betegsége, amelyet baktérium, vírus vagy gomba okozhat. A beteg küzd a levegőért, miközben tüdejét genny és folyadék tölti meg. Jellemző tünetei közé tartozik a szapora légzés, a felgyorsult szívverés, a köhögés, a magas láz, a szúró mellkasi fájdalom, a felületes légzés és fájdalmas lélegzetvétel is.

A betegség oltással megelőzhető, kezelni pedig antibiotikumokkal, súlyos esetben oxigénnel lehet. Ezek azonban a szegényebb országokban csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Az elmúlt évben a tüdőgyulladásnak áldozatul esett gyerekek több mint fele Nigériában, Indiában, Pakisztánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Etiópiában halt meg. Az áldozatok többsége két év alatti volt.

"Több millió gyerek hal meg az oltóanyag, az antibiotikum és a rutinszerű oxigénkezelés hiánya miatt. Ez egy elfeledett globális járvány, amely sürgős nemzetközi cselekvést tesz szükségessé" - mondta Kevin Watkins, a Save the Children elnöke. A jelentés szerint a tüdőgyulladás az öt év alattiak 15 százalékánál végződik halállal, mégis afertőző betegségekkutatására fordított támogatások csupán 3 százaléka kerül ehhez a területhez - jóval kevesebb, mint amennyi más kór, például a malária kutatására jut.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső