Felejtsük el ezeket az oltással kapcsolatban

Számos tévhit kering a közösségi médiában és különböző fórumokon a koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatban, ami sokakat arra sarkallhat, hogy ne vegyék fel az oltást. Lássuk, mely mítoszokkal érdemes leszámolni.

Az oltások biztonságosak és hatékonyak, mint az a tudományos tényeken alapuló cáfolatokból is kiderül. A közösségi médiában ugyanakkor könnyűszerrel terjed az olyan dezinformáció, amely elveheti az emberek kedvét attól, hogy felvegyék a vakcinát - írja az infostart.hu.

Nem okoz terméketlenséget

Mivel a placenta fehérjéje eltér a koronavírus tüskefehérjéjétől, így nem igaz az, hogy az oltástól terméketlenné válhatnak a nők. Ezt igazolják a Pfizer klinikai kísérletei is, amelyek során 23 olyan nőről számoltak be, akik a vakcina beadását követően estek teherbe.

Miközben a világ legtöbb országában azért küzdenek, hogy minél több ember megkaphassa legalább az első dózist valamelyik koronavírus elleni vakcinából, a Pfizer-BioNTech azt pedzegeti, hogy sokaknál máris esedékes lehet egy emlékeztető oltás beadása. Kattintson a teljes cikkért!

Aki már volt beteg, annak is kell

A kutatók szerint az oltás erősebb védelmet ad a fertőzésből való felgyógyulásnál, még akkor is, ha utóbbival kapcsolatban további kutatási eredményekre van szükség. Bárki újrafertőződhet a betegségen már átesettek közül is, és az oltással elkerülhetők a betegség okozta súlyos komplikációk. Nem igaz tehát, hogy aki már átesett a betegségen, annak nem kell magát beoltatnia.

Az oltás hatásos és biztonságos. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images
Az oltás hatásos és biztonságos. Fotó: Getty Images

Nincs benne mikrocsip

Az oltást tartalmazó ampulla címkéjét csippel látták el, hogy az orvos rendelkezése állhassanak a legfontosabb információk (az oltóanyag szavatossága és forrása), azonban az oltásellenesek szerint ugyanez a csip injektálható, és azért ültetik az oltottakba, hogy így figyelhessék meg a mozgásukat. Természetesen ez nem igaz, a csip a címke része, de az emberekbe beoltani nem lehet. Az sem igaz, hogy az ördögi tervet Bill Gates eszelte ki.

Nem változtatja meg a DNS-t

A befecskendezett oltóanyag mindössze immunválaszt vált ki a szervezetben, de a sejtmagba nem tud bejutni belőle semmi, ami megváltoztathatna bármit.

Megkapták a koronavírus elleni védőoltás harmadik, emlékeztető dózisát a farkasgyepűi idősotthon lakói - olvassa el a cikket és böngésszen a fényképek között!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)