Falus: emelkedő pályára került a járvány

Ha a kormányzat nem akarja korlátozásokkal védeni az emberek egészségét, akkor a lakosságnak kellene öntudatosabban viselkednie - szögezte le Falus Ferenc volt tisztifőorvos, aki szerint romlik a járványhelyzet itthon.

Lassú, de egyértelműen emelkedő pályára került a járvány - mondta a hétvégi koronavírus-adatokkal kapcsolatban a Népszavának Falus Ferenc. A volt tisztifőorvos figyelmeztető jelnek tartja, hogy az új fertőzöttek, a lélegeztetőgépen lévők és a kórházban ápoltak száma is jelentősen nőtt az előző hétvégéhez viszonyítva. A járványhelyzet egyébként ennek ellenére látszólag kedvezőnek tűnhet: ez a szakember szerint annak is köszönhető, hogy a delta variáns okozta tünetek sokkal inkább hasonlítanak a nátha, illetve a megfázás jeleihez. Azok közül tehát, akiknél csak enyhe panaszok jelentkeznek, sokan nem is tudják, hogy elkapták a koronavírust, és éppen ezért orvoshoz sem fordulnak.

Pfizer-vakcinát kap egy fiatal a békéscsabai Réthy Pál kórházban.
Pfizer-vakcinát kap egy fiatal a békéscsabai Réthy Pál kórházban. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Öntudatosabban kellene viselkednünk

3. oltás: nekik javasolja az Európai Gyógyszerügynökség.

Falus Ferenc azt mondja, ha a kormányzat nem akarja korlátozásokkal védeni az emberek egészségét, akkor a lakosságnak kellene öntudatosabban viselkednie: zárt terekben ismét föl kellene venni a maszkot, tartani kellene a fizikai távolságot és fokozottan ügyelni a kézhigiénére. A szakember beszélt az oltás fontosságáról is, illetve azt is megemlítette, hogy bár pontos adatokat nem közöl a kormány, azt lehet tudni, hogy oltottak és oltatlanok is kerülnek kórházba, továbbá szignifikánsan megnőtt a 60 év alattiak meg a 80 éven felüliek halálozási száma.

A Népszava a kormányzatot is megkereste a témában: szerették volna megtudni, hogy a kórházba kerülők és az elhunytak között hányan vannak oltatlanok és oltottak, az oltott megbetegedettek és az elhunytak közül ki milyen oltást kapott, és hogy mennyi idő telt el az oltás beadása és az illető megbetegedés között. A koronavírus központtól a következő válasz érkezett: "A tapasztalatok alapján az látszik, hogy jelenleg az oltatlanok jóval nagyobb arányban betegednek meg és szorulnak kórházi ellátásra, mint az oltottak. Ezért azt javasoljuk, hogy aki teheti, vegye fel az oltást, hiszen a védőoltással elkerülhető a súlyos, akár halált okozó megbetegedés."

A pandémia terjedésével és az idő előrehaladtával egyre több információ derül ki az új koronavírus szervezetre, illetve a különböző szervekre gyakorolt hatásáról. Lássuk, mit lehet tudni ma afertőzésés a máj egészsége közötti kapcsolatról.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső