Ez várhat a magyarokra 20 év múlva

2040-ig jelentősen csökkenhet Magyarország népessége, és az sem lehetetlen, hogy emelni fogják a nyugdíjkorhatárt - minderről Spéder Zsolt, a KSH Népesedéstudományi Kutatóintézetének vezetője beszélt. A szakember arra is rámutatott: a munkaerőpiacon erőteljesen növekednek az egyenlőtlenségek, és most úgy tűnik, nem biztos, hogy ez a jövőben változni fog.

"Jelenleg Magyarországon 2,1-2,2 millió nő van szülőképes korban, 2040-re ez a szám 1,7 millióra csökken, vagyis nagyjából 450 ezerrel lesz kevesebb a 15-49 éves nők száma, ebből következően szinte biztos, hogy kevesebb gyermek fog születni" - mondja Spéder Zsolt, akivel a Portfolio.hu készített interjút.

A népességfogyást ezért nehéz megállítani - részletek itt.

Arra a kérdésre, hogy milyen gyermekvállalási hajlandósággal számolnak a következő évtizedekben, úgy válaszolt, hogy ha az elmúlt évek termékenységi viszonyai tartósak maradnának, akkor 2040-re 65 ezer alá is kerülhet a születések száma. Ez alapján 2040-ben 8,75 millió körül lesz Magyarország népessége.

Van egy optimistább forgatókönyv is, teszi hozzá, amely szerint 9,1-9,2 millió is lehet a népességszám 2040-ben. A születések mellett ez azonban függ a halálozások számától és a vándorlási egyenlegtől is.

Elöregedő társadalom

Az egyértelmű, hogy Magyarországon és Európa minden országában elöregedő társadalomról beszélünk, hangsúlyozza a szakember. "Minden öregedési indexünk töretlenül és megállíthatatlanul növekszik. A gyerekek (0-14 éves), és az idősek arányát (65 év felettiek) mutató öregedési index a 100 értéket 2006-ban vette fel. Jelenleg 129 65 év feletti jut az összes 15 év alatti népességre, és ez az index az alapváltozat szerint 2040-re 170 fölé fog emelkedni" - így Spéder.

2040-re valószínűleg lecsökken a születendő gyerekek száma
2040-re valószínűleg lecsökken a születendő gyerekek száma

Emelkedhet a nyugdíjkorhatár

2040-re a magyar férfiak várható élettartama durván 5 évvel emelkedhet, logikus következmény lenne tehát, mondja Spéder, hogy emelni kellene a korhatárt. "Ez nyilván attól függ, mennyire lesz hatékony a gazdaság, hogyan alakul a befizetések összege. Viszont ha úgy emelkedik meg a várható élettartam, hogy közben az egészségben eltöltött évek száma nem nő, akkor az időskori egészségügyi ellátásra kellene sokkal, de sokkal nagyobb figyelmet fordítani" - magyarázza.

A kereslet-kínálat logikája

Spéder Zsolt kitért arra is, hogy a munkaerőpiacon erőteljesen növekednek az egyenlőtlenségek, ám szerinte ehhez csak részben van köze az államnak. "Leegyszerűsítve a dolgot azt látjuk, hogy egyre jobban megfizetjük az informatikusokat és egyre kevésbé a szociális munkásokat. Ez a kereslet-kínálat logikája. Ezt igazíthatja ki a másodlagos újraelosztás folyamata" - mutat rá, majd azt is elárulja, hosszú távon komoly gondnak tartja, hogy a szociális, humán szféra a keresetekben leértékelődik, hiszen e területek kulcsszerepet játszanak a humán tőke felépítésében, regenerálásában.

"Úgy tűnik, hogy a digitalizáció és a globalizáció az egyenlőtlenségek növekedésének irányába hat. Ezt módosíthatja egy ország társadalompolitikája, de mi kis ország vagyunk, nehéz szembemenni az általános globális trendekkel" - összegez Spéder Zsolt. Ha kíváncsi a teljes interjúra, ide kattintva elolvashatja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció