Érdekes ötlet a felmelegedés ellen

HáziPatika

Nem véletlen, hogy eddig még nem valósult meg az elképzelés, ám a klímaforgatókönyvek mégis számolnak vele.

A klímaforgatókönyvek számolnak ezzel a megoldással

Miért nem vesszük ki a levegőből a szén-dioxidot? - teszi fel a kérdést az Index.hu,  hiszen ez egy egyszerűnek tűnő megoldás lenne ahelyett, hogy a tevékenységünkből fakadóan az atmoszférába jutó üvegházhatású gázok emisszióját csökkentenénk. Nem véletlen, hogy az elképzelés eddig még nem valósult meg, azonban az optimista klímaforgatókönyvek nagy része számol ezzel az opcióval.

Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi tanácsadó testületének (IPCC) eddigi több mint ezer lehetséges klímaforgatókönyve közül 116 vázolt fel olyan optimista megoldást, amellyel a globális átlaghőmérséklet emelkedését sikerül a még kezelhetőnek tekintett 2 Celsius-fokos szint alatt tartani. Ezek közül pedig csak 15 olyan van, amely nem kalkulált az üvegházhatású gázok kivonásával a levegőből, így az optimista megoldások nagy része csak akkor működhetne, ha ipari méretekben - évente több milliárd tonna szén-dioxid kivonásával - alkalmazható lenne egy szinte még nem is létező technológia a közeljövőben.

A globális felmelegedést mindannyian érzékeljük. A folyamatnak számos hátulütője van, például durván fenyegeti az egészségünket. Hogy hat ránk a klímaváltozás? Kattintson!

A klímakutatók jelentős része abban sem hisz, hogy gazdaságilag megfizethető módon rendelkezésre fognak állni az ehhez szükséges technikai vívmányok belátható időn belül. A legnagyobb éghajlatvédelmi szervezete láthatóan mégis bízik abban, hogy a közeljövőben megvalósul ez a tudományos áttörés, ezért teszi fel a lap a kérdést, miszerint hogyan működhetnének ezek?

Ki lehetne vonni a levegőből a szén-dioxidot?
Az erdőirtás megállítása segíthetne? Fotó: 123rf

Ültessünk fákat az erdőirtás helyett?

A legegyszerűbb negatív emissziós technológiát a növényzet és a talajművelés jelentené, hiszen a zöld növények a fotoszintézis révén szén-dioxidot vesznek föl a levegőből, így jó lenne visszaerdősíteni azokat a területeket, ahonnan kipusztítottuk a vadont. Azonban jelenleg ezzel ellentétes folyamatok zajlanak. Problémát okozna az is, ha még az erdőirtásokkal le is állnának, hogy a kivágott erdők helyén jelenleg nagyvárosok, üzemek állnak, élelmiszertermelés folyik. A másik természetes megoldás a talaj szén-dioxid elnyelőképességének növelése lehetne, azonban ez szintén kétséges.


A legtöbb fantázia inkább az ipari megoldásokban van, amelyek közül több projekttel próbálkoznak jelenleg is. Hogy milyen módszerekkel kísérleteznek, és ezek milyen akadályokba ütköznek, arról részletesen olvashat az Index.hu cikkében.

Értékelje a cikket!

Tornagyakorlatok visszeres panaszokra

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag