Ennyit költenek gyógyszerre az idősek

Magyarország lakossága folyamatosan öregszik: az elmúlt több mint másfél évtizedben 20-ról 25 százalékra nőtt a 60 éven felüliek aránya a társadalmon belül. A számok szerint a gyógyszerre fordított kiadások is jelentősen megemelkedtek.

"Európai összehasonlításban a 65 felettiek életkilátásai Magyarországon a 6. legrosszabbak a 31-es listán, csak Oroszországban, Bulgáriában, Litvániában, Lettországban, Romániában számíthat rövidebb életre ez a korosztály" - írta meg a napi.hu a Központi Statisztikai hivatal (KSH) Ezüstkor - Időskorúak Magyarországon című kiadvány alapján. A 65 évesek egyre kevesebb egészséges életévre számíthatnak, a nők például átlagosan csupán 5,8 évet töltenek betegség nélkül a 65. születésnapjukat követően.

A 60 év feletti korosztályban igen magas a dohányzók aránya
A 60 év feletti korosztályban igen magas a dohányzók aránya

Miért az idősebb korosztály tagjait érintik bizonyos daganatos megbetegedések? Részletek itt.

Az összlakosság tekintetében az elsődleges haláloknak a szív- és érrendszeri betegségek számítanak, ugyanakkor korosztály szerinti bontásban előfordulnak eltérések. A 60-64 éves férfiak és a 60-70 közötti nők között a daganatos betegségek követelik a legtöbb életet, majd ezt követően válnak vezető okká a keringési rendszer kórképei.

Cigaretta és alkohol

Háziorvosnál a férfiak többsége magas vérnyomás miatt jár, akárcsak a nők, akiknél emellett ischémiás szívbetegségre derül fény a legtöbbször. A 2005 és 2015 közötti időszakban a 70 év felettiek egészségügyi kiadásai megduplázódtak: ennek a korosztálynak a tagjai átlagosan évente több mint 122 ezer forintot költenek ilyen célokra, ebből pedig 100 ezernél is több megy el gyógyszerekre.

A káros szokások terén sem túl rózsás a helyzet, hiszen a 60 évesnél idősebb férfiak háromötöde dohányzik legalább alkalmanként, harmaduk pedig naponta legalább egyszer rágyújt. A nőknél valamivel kedvezőbbek az arányok: 10 százalékuk füstöl napi rendszerességgel. Az alkoholfogyasztás tekintetében a 65-69 éves férfiak állnak az élen, pontosabban mondva, 20 százalékuk nagyivónak számít - arányuk 2009 és 2014 között a kétszeresére nőtt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra