Ennyire káros a levegő a buszmegállóban

HáziPatika

Akár kétszer-háromszor annyi káros anyag kerül a tüdőnkbe egy forgalmas buszmegállóban állva a Greenpeace mérései szerint, mint néhány utcával arrébb.

Három fővárosi buszmegállóban vizsgálta a Greenpeace légszennyezésmérő eszközzel a nitrogén-dioxid (NO₂) légszennyezettséget három fővárosi buszmegállóban - írja a hvg.hu. A buszmegállókban jóval magasabb, akár két-háromszorosa lehet a nitrogén-dioxid-szennyezettség a hivatalos mérőállomásokhoz képest.

Kedvezőbb érték a valódinál

A magas házaktól határolt, szűk Népszínház utcában a határérték felett volt a légszennyezettség a mérési idő kétharmadában. A nitrogén-dioxid-koncentráció a 99-es busz Népszínház utcai végállomásánál körülbelül háromszor, míg a Rákóczi úti buszmegállóban, a Blaha Lujza tér másik oldalán több mint kétszer akkora volt, mint a közelben található Teleki téri, illetve Erzsébet téri mérőállomásokon. A Széll Kálmán téri buszmegállóban mért adatoknál pedig még a légszennyezettségéről közismert Széna téri mérőállomásnál is jellemzően alacsonyabb volt a nitrogén-dioxid-koncentráció.
Ennyire káros a levegő egy budapesti buszmegállóban
A buszmegállókban mért érték több esetben is meghaladta a határértéket. Fotó: 123rf
A határértéket több esetben is meghaladták a buszmegállókban mért légszennyezettségi értékek, míg a mérőállomásokon ez egyszer sem fordult elő. Ez alapján sokszor kedvezőbb értékeket mutatnak a hivatalos mérőállomások adatai egyes helyszíneken, mint amekkora a valódi légszennyezettség.

Erősen légszennyezőek a járművek

A tömegközlekedésben használt fővárosi buszállományt is megvizsgálta a Greenpeace, és kiderült, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megrendelésére közlekedő 1432 autóbuszból nagyon alacsony környezetvédelmi besorolású (EURO 0-III), erősen légszennyező mintegy 600 darab jármű. Ezek a járművek a modernebb (EURO IV-V-VI-os besorolású) buszoknál jóval szennyezőbbek. A mérések alapján a közösségi közlekedésben használt, régi dízel buszok is komolyan felelősek a városban mérhető légszennyezésért a dízelautók mellett.


2016-ban megállt a fővárosi, tömegközlekedésben futó buszállomány átlagéletkorának 2013 óta tartó csökkenése, sőt, ez azóta újra 10 éves életkor fölé nőtt. A fővárosi vezetéstől azt várja a Greenpeace, hogy a BKK megrendelésére közlekedő régi, szennyező buszokat sürgősen cserélje le, az egyéb egészségkárosító, elavult járműveket pedig tiltsa ki Budapestről.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag