Ennyi magyarnak gyengék a csontjai

Mintegy 900 ezer embert érint ma Magyarországon a csontritkulás. Sokan nem is tudják azonban, hogy betegek, illetve hogy veszélyben vannak.

Milyen problémákat okozhat a kezeletlen oszteoporózis? Részletek itt.

Acsontritkulásaz egyik legnagyobb népbetegségnek számít ma Magyarországon. Körülbelül 800-900 ezren szenved benne, nagy részük azonban nem is tud róla, és legfeljebb 15-20 százalékuk áll bármilyen orvosi kezelés vagy gondozás alatt - nyilatkozta az InfoRádiónak Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke. Hozzátette, a kórkép tünetei igen szegényesek. Figyelmeztető jel elsősorban a testmagasság legalább öt centiméteres csökkenése lehet.

A csonttörés jelentősen fokozza a csonttörések kockázatát
A csontritkulás jelentősen fokozza acsonttörésekkockázatát. Fotó: iStock

A szakember leszögezte, csontritkulás esetén megfelelő kezeléssel legalább a felére csökkenthető a törési kockázat. Itthon ugyanakkor az esetek nagy részében már csak akkor ismerik fel a betegséget, amikor a szövődménye is megjelent, azaz bekövetkezett a csonttörés. Takács István szerint éppen ezért jóval nagyobb társadalmi figyelmet kellene fordítani erre a betegségre, amely kialakulásának kockázata nőknél a változókor után, férfiaknál pedig körülbelül 65 éves kor felett emelkedik meg.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság által elindított Tovább ne törj! program keretében kockázatfelmérő kérdőívek segítségével igyekeznek megtalálni azokat, akiknél magasabb a csontritkulás megjelenésének veszélye. A szervezet elnöke kifejtette, a kampányhoz idén már háziorvosok is csatlakoztak, így családorvosi rendelőknek elvégezhető az úgynevezett FRAX-teszt, amely tehát képes előre jelezni a csontritkulás kialakulását.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció