Eltűnik az emberre is veszélyes féregbetegség

Tavaly csak 14 embert fertőzött meg a guineaféreg a világon, a szakemberek szerint hamarosan egyetlen ember sem betegszik már meg miatta.

Tavaly már mindössze 14 emberben diagnosztizálták a guinea-, más néven medinaférget világszerte, ezzel akár meg is valósulhat Jimmy Carter volt amerikai elnök álma, hogy még életében teljesen kiirtsák az emberek köréből ezt a féregbetegséget - közölte az atlantai Carter Center. A központot a volt amerikai elnök és felesége, Roslynn hozta létre, hogy világszerte közegészségügyi kampányokat indítsanak és finanszírozzanak a drakunkuliázis nevű féregbetegség kiirtására.

A leggyakoribb élősködők a testünkben Sokkal gyakrabban fertőzik meg paraziták az emberi szervezetet, mint sokan gondolnák, mi több, olykor észre sem vesszük, hogy nem vagyunk egyedül a bőrünkben. Lássuk, milyen élőlényekkel kell kényszerűen együtt élnünk.

Óriási eredmény a féregellenes program

Egy évvel korábban még 27 esetet jelentettek Afrikából. A tavaly eseteket mindössze négy országban, Csádban, Etiópiában, Dél-Szudánban és Maliban észlelték. Az adatok látványos javulást tükröznek a globális féregellenes kampány kezdőévéhez, 1986-hoz képest, amikor 3,5 millió ember szervezetébe jutott be a parazita az egészségtelen ivóvízzel.

A drakunkulizást a guineaféreg (más néven medinaféreg, dracuncula medinensis) nevű fonalféregfajta okozza. A féreg petéit a vízibolha terjeszti, és akkor kerül a szervezetbe, amikor az emberek állatokkal közösen használt vízforrásokban fürdenek, mossák a ruháikat és ezt a vizet isszák, azaz a legszegényebbek betegsége. Egy féreg egymillió pete lerakására is képes.

Tavaly már csupán 14 embert fertőzött meg a guineaféreg a világon. Fotó: Getty Images
Tavaly már csupán 14 embert fertőzött meg a guineaféreg a világon. Fotó: Getty Images

A lárvák az emberi szövetben kelnek ki és szaporodnak, majd az akár egyméteresre is megnövő féreg a bőrön át - legtöbbször a kézen és a lábon át - kirágja magát, miután peték ezreit hagyja a szervezetben. A betegség nem halálos, de a féreg okoztafájdalomakár három hónapra is munkaképtelenné teheti az embereket, a féregtelenítés is hetekig eltarthat. Gyógyszer és védőoltás nincs ellene. Ehelyett vízszűrőket osztanak ki és enyhe hatású rovarirtóval irtják a hordozóját a vizekben. A falusiak figyelmét felhívják, hogy csak biztonságos vizet igyanak, és ne használjanak fertőzött vizet.

"Óriási eredmény a féregellenes programban, hogy elmondhatjuk, egy nyolcmilliárd lakosú bolygón mindössze 14 ember fertőződött meg a parazitával" - jelentette ki Adam Weiss, a Carter Center drakunkulizásellenes programjának igazgatója. Az állatok, köztük a kutyák és macskák körében is 45 százalékkal csökkent a drakunkulizás előfordulása 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest a Carter Központ adatai szerint.

A 97 éves exelnök egyik életcéljának tűzte ki a féregbetegség felszámolását. Carter elborzadva nézte az 1980-as években, amint egy hosszú féreg kimászott egy asszony mellkasából Ghána egyik északi, eldugott vidékén. Eltökélte, hogy fellép a betegség kiirtásáért, és akkor úgy vélte, ez a harc tíz évig fog tartani. Ghánában 2011-ben hirdettek győzelmet a féreg fölött.

A drakunkuliázis lehet az első, parazita okozta betegség - és az 1979-ben felszámolt himlő után a második betegség -, amelyet sikerül világszerte eltörölni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban a legutolsó eseteket a legnehezebb felszámolni, mert többnyire elszigetelt, távoli és nehezen megközelíthető térségekben fordulnak elő.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)