Eltűnik az emberre is veszélyes féregbetegség

Tavaly csak 14 embert fertőzött meg a guineaféreg a világon, a szakemberek szerint hamarosan egyetlen ember sem betegszik már meg miatta.

Tavaly már mindössze 14 emberben diagnosztizálták a guinea-, más néven medinaférget világszerte, ezzel akár meg is valósulhat Jimmy Carter volt amerikai elnök álma, hogy még életében teljesen kiirtsák az emberek köréből ezt a féregbetegséget - közölte az atlantai Carter Center. A központot a volt amerikai elnök és felesége, Roslynn hozta létre, hogy világszerte közegészségügyi kampányokat indítsanak és finanszírozzanak a drakunkuliázis nevű féregbetegség kiirtására.

A leggyakoribb élősködők a testünkben Sokkal gyakrabban fertőzik meg paraziták az emberi szervezetet, mint sokan gondolnák, mi több, olykor észre sem vesszük, hogy nem vagyunk egyedül a bőrünkben. Lássuk, milyen élőlényekkel kell kényszerűen együtt élnünk.

Óriási eredmény a féregellenes program

Egy évvel korábban még 27 esetet jelentettek Afrikából. A tavaly eseteket mindössze négy országban, Csádban, Etiópiában, Dél-Szudánban és Maliban észlelték. Az adatok látványos javulást tükröznek a globális féregellenes kampány kezdőévéhez, 1986-hoz képest, amikor 3,5 millió ember szervezetébe jutott be a parazita az egészségtelen ivóvízzel.

A drakunkulizást a guineaféreg (más néven medinaféreg, dracuncula medinensis) nevű fonalféregfajta okozza. A féreg petéit a vízibolha terjeszti, és akkor kerül a szervezetbe, amikor az emberek állatokkal közösen használt vízforrásokban fürdenek, mossák a ruháikat és ezt a vizet isszák, azaz a legszegényebbek betegsége. Egy féreg egymillió pete lerakására is képes.

Tavaly már csupán 14 embert fertőzött meg a guineaféreg a világon. Fotó: Getty Images
Tavaly már csupán 14 embert fertőzött meg a guineaféreg a világon. Fotó: Getty Images

A lárvák az emberi szövetben kelnek ki és szaporodnak, majd az akár egyméteresre is megnövő féreg a bőrön át - legtöbbször a kézen és a lábon át - kirágja magát, miután peték ezreit hagyja a szervezetben. A betegség nem halálos, de a féreg okoztafájdalomakár három hónapra is munkaképtelenné teheti az embereket, a féregtelenítés is hetekig eltarthat. Gyógyszer és védőoltás nincs ellene. Ehelyett vízszűrőket osztanak ki és enyhe hatású rovarirtóval irtják a hordozóját a vizekben. A falusiak figyelmét felhívják, hogy csak biztonságos vizet igyanak, és ne használjanak fertőzött vizet.

"Óriási eredmény a féregellenes programban, hogy elmondhatjuk, egy nyolcmilliárd lakosú bolygón mindössze 14 ember fertőződött meg a parazitával" - jelentette ki Adam Weiss, a Carter Center drakunkulizásellenes programjának igazgatója. Az állatok, köztük a kutyák és macskák körében is 45 százalékkal csökkent a drakunkulizás előfordulása 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest a Carter Központ adatai szerint.

A 97 éves exelnök egyik életcéljának tűzte ki a féregbetegség felszámolását. Carter elborzadva nézte az 1980-as években, amint egy hosszú féreg kimászott egy asszony mellkasából Ghána egyik északi, eldugott vidékén. Eltökélte, hogy fellép a betegség kiirtásáért, és akkor úgy vélte, ez a harc tíz évig fog tartani. Ghánában 2011-ben hirdettek győzelmet a féreg fölött.

A drakunkuliázis lehet az első, parazita okozta betegség - és az 1979-ben felszámolt himlő után a második betegség -, amelyet sikerül világszerte eltörölni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban a legutolsó eseteket a legnehezebb felszámolni, mert többnyire elszigetelt, távoli és nehezen megközelíthető térségekben fordulnak elő.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció