Életet ment a biztonsági gyermekülés

Harmadára-negyedére csökken a halálozás veszélye, ha a baleset időpontjában a kisgyermek korának megfelelő biztonsági gyermekülésben ül. A legjobban a csecsemőket védi a gyermekülés, de azért a nagyobb gyerekek esetében is legalább 60 százalékkal javulnak a mutatók.

Törések I.

Thomas Rice, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem Közlekedésbiztonsági Központjának epidemiológusa szerint valószínűleg a kisgyermekek nagyobb sebezhetősége játszik abban szerepet, hogy ők többet profitálnak a védőülésből. Autóbaleset okozza a nem szándékos sérülések és halálesetek nagy részét az egy év feletti gyermekek körében. 2005-ben több mint 500 három év alatti gyermek esett közlekedési baleset áldozatául az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ adatai szerint.

A legtöbb amerikai államban kötelező a biztonsági gyermekülés használata, és a legkisebb gyermekek esetében magas a használók aránya is. A Nemzeti Autópálya-biztonsági Hivatal becslése alapján az egy év alatti csecsemők 93 százaléka utazott gyermekülésben 2006-ban, míg az egy-három éveseknél ugyanez az arány 91 százalék. A vizsgálathoz 1996-2005 közötti autóbalesetek gyermek áldozatainak adatai elemezték. Az eredeti csaknem háromszázezer jármű közül minden adat (utasok pozíciója, kora, a használt ülések típusa) 6 303 jármű esetében állt rendelkezésre. Ezeket az adatokat hasonló típusú, ám nem halálos balesetben érintett járművekével hasonlították össze.

Törések II.

Az egy év alatti csecsemők esetében 73 százalékkal csökkent a baleseti halálozás veszélye, ha a gyermek megfelelő ülésben utazott. Az előírt módon utazó 1-2 éveseknél a biztonsági ülés 76 százalékot jelentett a halálozás csökkenésében, míg a 2-3 éves korosztályban 60 százalékot. A biztonsági ülések különösen az elütéses, a vidéken történt, valamint a kisteherautókat is érintő baleseteknél bizonyultak hasznosnak. A nagyobb gyermekeknél (2-3 évesek) a biztonsági övvel csaknem ugyanolyan jó eredményeket értek el, mint a gyermeküléssel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy számukra elegendő lenne a biztonsági öv viselése, hiszen bár megelőzi a haláleseteket, számos további súlyos sérüléstől nem véd meg. A statisztikai alapokon nyugvó ajánlás szerint egyéves korig a gyermeket a menetiránynak háttal kell a gyermekülésbe ültetni, ezt követően három éves korig az állítható gyermekülés használata célszerű, 4-8 éves kor közt pedig az ülésemelő javasolt.

Animáció: HáziPatika.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

A vastagabb, összefüggőbb felhőzet kelet felé tolódik, mögötte többnyire fátyolfelhős, napos idő ígérkezik. Késő délután az Alpokaljára esetleg már besodródhat egy-egy zápor, zivatar. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. A csúcshőmérséklet 26 és 32 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. A magasban zajló melegedés miatt melegfront jellegű hatás tapasztalható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra