Egybillió dollárba is kerülhet, hogy mindenki tiszta vizet ihasson

A világ lakosai 26 százalékának nincs tiszta ivóvize, 46 százalékának pedig nincs hozzáférése WC-hez egy friss ENSZ-jelentés szerint. 2030-ra ezt világszerte mindenkinek biztosítani akarják.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2023-as vízügyi világjelentése pontos képet ad a hiányosságokról, melyeket a világszervezet céljainak teljesítéséért meg kell oldania. Eszerint 2030-ra mindenkinek biztosítani akarják a tiszta vízhez és az alapvető higiénia részét képező WC-hez való hozzáférést. Richard Connor, az erről szóló tanulmány főszerkesztője elmondta: a célok teljesítésének becsült költségei évente 600 milliárd és egybillió (milliószor millió) dollár között lehetnek.

ivóvíz, ENSZ, Wc használat, Afrika, szennyezett víz
Nekünk természetes, másnak elképzelhetetlen mozdulat. Fotó: Getty Images

A jelentés szerint a vízfelhasználás a világon az elmúlt negyven évben évente durván egy százalékkal emelkedett, és várhatóan a népességnövekedés, a társadalmi-gazdasági fejlődés, valamint a változó fogyasztói szokások miatt 2050-ig hasonló ütemben fokozódik. Mivel a víz 70 százalékát a mezőgazdaság használja fel az egész világon, az öntözést hatékonyabbá kell tenni: egyes országokban már víztakarékos, úgynevezett csepegtető öntözést alkalmaznak. Connor elmondta, hogy az éghajlatváltozás hatására növekedni fog a szezonális vízhiány olyan régiókban, ahol jelenleg vízbőség jellemző, így Közép-Afrikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Amerika egyes részein, valamint romlani fog a helyzet, ahol már most is víz szűkében vannak, többek között a Közel-Keleten és az afrikai Szaharában.   

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +13 °C

Az ország döntő részén gomolyfelhős, napos időre kell készülni. Délután, kora este főként a déli, délkeleti határ közelében zápor, zivatar is kialakulhat. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Napközben fronthatással nem kell számolni, az UV sugárzás ugyanakkor a napsütéses órákban továbbra is magas marad.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra