Egy vágás az ujjon is halálos lehet

A vasárnapi ebéd készítése közben vágta meg ujját a 43 éves nő, néhány nappal később azonban belehalt a veszélytelennek vélt sérülésbe.

Halálos tragédia lett egy ártatlannak tűnő sérülésből: egy Győr környéki településen élő családanya szombaton a vacsorát készítette a családnak, amikor répapucolás közben megvágta az ujját. Néhány napra rá viszont belázasodott, az állapota pedig ijesztően gyorsan romlott, majd a kórházban életét vesztette - számolt be a tragikus esetről a Kisalföld.

Így zajlik le a szepszis Naponta átlagosan több száz ember életét követeli világszerte a köznyelvben leginkább csak vérmérgezésként ismert szepszis, amelynek során végzetes károsodását a szervezet saját maga idézi elő. A súlyos állapot elméletben bárhol, bármikor, bárkinél kialakulhat. Kialakulásáról és tüneteiről az alábbi cikkünkben olvashat!

Vérmérgezés okozta a tüneteket

Férje elmondása szerint az ujjon lévő seb úgy tűnt, gyógyul, de a nő keze feljebb már tűzpiros volt. Öt nappal azután, hogy elvágta az ujját, már csak feküdt, és negyven fokra felszökött a láza. Nehezen vette a levegőt, a családja attól tartott, hogy esetleg tüdőgyulladást kapott, mert előtte a torka fájt. Pénteken aztán nem vártak tovább, mentőt hívtak, amely bevitte a nőt a győri Petz-kórházba.

Egy elvágott ujj is végzetes lehet
Egy elvágott ujj is végzetes lehet

A sürgősségin megállapították, hogy a fehérvérsejtszám kritikusan alacsony, a tüdő mindkét lebenyében pedig víz van. Kiderült, hogy a panaszok mögött vérmérgezés állt, a nő pedig péntek estére elhunyt.

Dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatója felhívta rá a figyelmet: ha valakit sérülés ér, utána pedig fáradtnak érzi magát, legyengül és lázas lesz, forduljon minél előbb orvoshoz. A vérmérgezést ugyanis nem minden esetben jelzi a könnyen felismerhető, vörös csík - a szepszis bizonyos esetben a testen belül zajlik, ilyenkor pedig nincsenek külső jelei - magyarázta az orvos.

Nem egy esetben pedig már meglévő betegség - például cukorbetegség vagy az immunrendszert gyengítő kórtünet - áll a háttérben: ez az oka annak, hogy még az ehhez hasonló, egyszerűnek tűnő sérülés is végzetes kimenetelűnek bizonyul.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)