Egy nap alatt halálhoz vezethetnek ezek a betegségek

Vannak halálos kórok, amelyek rettegéssel töltik el az emberek szívét és elméjét: rák, AIDS, stroke, szívinfarktus stb. Érdekes módon ezek javarészt krónikus betegségek, s azokkal valahogy nem gondolunk, amelyek valamilyen fertőzés miatt szintén egy nap alatt átsegíthetnek bennünket a túlvilágra. Egyik sem szép halál.

Minden kornak vannak pusztító betegségei

A betegségekhez való hozzáállást, a tőlük való félelem fokát nem csak a puszítóképességük, hanem a közösség kollektív tudta is befolyásolja: az, hogy mit gondolnak az emberek általában az egyes kórokról, mennyi előítélet kapcsolódik hozzájuk. Minden kornak megvannak a maga rettegett betegségei. Az ókorban a lepra (lásd a bélpoklosokkal kapcsolatos megannyi bibliai idézetet), a középkorban a pestis, a 20-ik század elején a szifilisz, a végén az AIDS töltötte el rettegéssel az embereket.

Érdekes, hogy a spanyolnátha, amely az emberiség történetének egyik vagy talán legpusztítóbb járványa volt nem váltott ki olyan mértékű félelmet, mint az állandóan jelenlévő (és persze a halálokok élén álló) krónikus megbetegedések. De ehhez nyilván az is hozzájárult, hogy a társadalom figyelmét egy sokkal kegyetlenebb, és szintén szörnyen puszító jelenség vonta magára, az első világháború.

A spanyolnátha azonban nem csak egy ragály komoly pusztítóerejét mutatta meg, hanem azt is, hogy megfelelő felkészültség és megelőző intézkedések nélkül, még a viszonylag fejlett orvoslás korában is rengeteg áldozatot szerezhetnek az extrém módon virulens kórokozók. Az emberiség azonban az elmúlt száz évben nagyon sokat tanult a járványok természetéről, s a fertőző ágensekről is, illetve kiépültek azok a szervezetek, amelyek képesek gyorsan beavatkozni egy potenciálisan nagy veszélyt hordozó fertőzés felbukkanásakor.

Egy nap alatt halálhoz vezethetnek ezek a betegségek
Vannak kórokozók, amelyek egy nap alatt halálhoz vezethetnek. Fotó: 123rf

Részben ezzel lehet magyarázni, hogy az olyan, szinte minden korábbinál fetőzőképesebb és pusztítóbb vírusok, mint az ebola felbukkanása végül nem okoztak komoly gondot az emberiségnek. A tavaly kihunyt, de előtte elég hosszú ideig újra és újra fellángoló nyugat-afrikai ebolajárvány Guinea, Libéria és Sierra Leone lakosságát riogatta, de összesen a hivatalos WHO statisztikák szerint csak 11314 emberéletet követelt. Európáig pedig csupán a riasztó újságcímek jutottak el, amelyek a kezdetben is lanyha érdeklődés után a nagy többségnek egy vállrándítást sem ért meg. A rokonok, vagy ismerősök halála - akiket a rák, az infarktus, a stroke, a tüdőgyulladás vagy a májzsugor vitt el - sokkal megrázóbb volt, s a félelem súlypontja sem tevődött át a leggyorsabban gyilkoló fertőző betegségekre. Azért nem árt tudni, hogy vannak kórokozók - némelyik lehet, hogy csak karnyújtásnyira -, amelyek adott körülmények között 24 órán belül megölhetnek bennünket.

1. Nekrotizáló fasciitis, avagy húsevőbaktérium-fertőzés

A nekrotizáló fasciitis gyorsan elterjed a testben, és megöli a lágy szöveteket. A betegséget a leggyakrabban a Streptococcus A baktérium okozza. Ezek a fertőzések általában enyhék és könnyen kezelhetők. De ha kialakul a nekrotizáló fasciitis, a baktériumok gyorsan elterjednek a szervezetben, s az izomburkot (fascia), az összekötő szalagokat, az izmok környezetében lévő szöveteket, az idegeket, a zsírszövetet és az ereket. A halálos zavart a szervezetben azok a baktériumok által termelt toxinok okozzák, amelyek elpusztítják a megfertőzött szöveteket, s többek között a végtagok elhalását eredményezik.

2. Meningococcus okozta agyhártyagyulladás

A meningococcus-betegség egy olyan fertőző bakteriális betegség, amelyet a meningococcus (Neisseria meningitidis) okoz. A betegtség légúti fertőzéssel terjed. Három fő klinikai formája van: az agyhártyagyulladás, a szeptikus forma és a tüdőgyulladás. A tünetek hirtelen jelennek meg, és halál órákon belül bekövethet. A túlélők mintegy 10-15 százalékánál pedig tartós idegrendszeri rendellenességek maradnak, beleértve a süketséget, a beszédzavarokat, a mentális retardációt, a bénulást, s a baktérium áldozatai elveszíthetik a végtagjaikat is.

Az N. meningitidis baktérium normálisan velük élhet az orr és a torok nyálkahártyáján, s nem okoz semmiféle problémát. A lakosságnak 5-10 százaléka is tünetmentes hordozó lehet. E hordozók már kifejlesztették az immunvédelmüket, de a fertőzést továbbadhatják. A betegség leggyakrabban a csecsemőket, serdülőket és a fiatal felnőtteket érinti. A kórokozónak jelenleg öt szerocsoportját különböztetik meg a Neisseria meningitidis A, B, C, W és Y törzset. Ezek közül a BC és Y a legtöbb baj forrása.

3. Chagas-kór

A Chagas-kór egy potenciálisan életveszélyes betegség, amelyet egy protozoon parazita, a Trypanosoma cruzi (T. cruzi) vált ki. A parazita jellegzetesen Latin-Amerikában fordul elő, ahol fekália és egy vérszívó rovar, a Triatoma, az úgynevezett "csók bogár" közreműködésével terjed. A WHO becsélése szerint világszerte 6-7 millió ember lehet fertőzött. Bár a betegség potenciálisan halálos, de gyógyítható, ha a kezelést a fertőzés után hamarosan megkezdik.

A kór két szakaszban folyik le. Az első, akut fázis körülbelül két hónapig tart a fertőzés után. Ebben a kezdeti fázisban a paraziták nagy számban keringenek a vérben, de a legtöbb esetben nincsenek vagy csdak enyhék a tünetek. A krónikus szakaszban a paraziták általában a szív és az emésztőrendszer izmaiban rejtőzködnek. Körülbelül minden harmadik beteg emiatt szenved szívrendellenességben, míg 10 százalék a megnagyobbodott vastagbél vagy a nyelőcső duzzanata és más emésztőrendszer problémák miatt szenved. A második szakaszban a szívelégtelenség vagy szívizom, illetve az idegrendszer károsodása miatt a fertőzöttek hirtelen meghalhatnak.

Három halálos betegség, az afrikai álomkór, a Chagas-kór és a leishmaniasis ellen is hatásos lehet egy új szer állatokon végzett tesztek alapján. A három betegséget hasonló paraziták okozzák, ezért vélték úgy a kutatók, hogy egyetlen terápiával meg lehet őket gyógyítani. Részletek!

4. Cerebrovaszkuláris betegség vagy stroke

A stroke a lefolyását tekintve igen "egyszerű" betegség, hiszen ilyenkor egy véredény széthasadása vagy elzáródása megszakítja az agy vérellátását, s az oxigénhiány miatt károsodhat az agyszövet, amely súlyos maradandó zavarokat vagy halált okoz. A vérellátás megszakadása megakadályozza az oxigén- és a tápanyagellátást, s ezt súlyosan megsínyli az agyszövet. A WHO becslése szerint évente több mint 17,5 millió ember hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, szívinfarktusban vagy stroke-ban.

5. MRSA

Az MRSA-fertőzést a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus, egy olyan baktérium okozza, amely ellenáll a legtöbb antibiotikumnak. Sokan hordozzák a baktériumot, s a legtöbb MRSA-fertőzés a bőrt éri. Azonban a kórházakban és egészségügyi intézményekben, az MRSA életveszélyes vérmérgezést okoz, illetve megfertőzi a műtéti hegeket. Az MRSA-fertőzés kezdetben egy közönséges piros, duzzadt és meleg, fájdalmas duzzanatként jelenik meg a bőrön. A fertőzés érintés útján terjed, de amilyen könnyű elkapni, olyan nehéz kimutatni, ez csak a laboratóriumi teszteléssel lehetséges. Ha fertőződés megtámadja a test tovább, mint egy bőrfertőzés, bizonyítani tudja, komolyabb.

Jelek az invazív fertőzés a magas hőmérsékletű 100.4F vagy 38C vagy annál magasabb, hidegrázás, általános rossz közérzet, szédülés, zavartság, izom fájdalmak, fájdalom, duzzanat és érzékenység a fertőzés helyén. Az invazív MRSA fertőzések szeptikus sokkhoz vezethetnek, de kialakulhatnak húgyúti fertőzések, a szív belső hártyájának gyulladása, amely a szívbillentyűkre is átterjedhet, tüdőgyulladás, szeptikus arthritis és osteomyelitis, azaz egy súlyos csont-fertőzés is.

Forrás: dailymail.co.uk

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Általában borult lesz az ég, de a Dunántúl nyugati felén tovább csökken a felhőzet, így arrafelé egyes helyeken kisüt a nap. A nyugati, délnyugati szélvédett részeken viszont néhol tartósan megmaradhat az éjszaka képződött köd. A nyugati harmadot leszámítva többfelé valószínű további havazás, melynek intenzitása napközben fokozatosan csökken. A Dunántúlon a délnyugati határvidék kivételével továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések az északnyugati irányú szelet, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra