Drogtesztnek vetnék alá a román iskolásokat

Tízből egy gyerek kipróbált már valamilyen kábítószert Romániában, a 15 és 34 év közöttiek körében pedig 20 százalékos ez az arány. A riasztó adatok miatt a román kormány szigorításokat vezetne be az iskolákban.

A gyanúsan viselkedő gyerekeken drogtesztet végeztetnének az iskolákban, ezzel szorítanák vissza a fiatalok kábítószer-használatát Romániában. Az államfő szerint nemzetbiztonsági kockázat a fiatalok drogfogyasztása, amellyel szemben a miniszterelnök drasztikus fellépést ígér. Klaus Iohannis fontosnak tartja, hogy a fiatalok mielőbb megértsék, milyen következményekkel jár a szerhasználat – számolt be a román államfő álláspontjáról az RTL.

drog, kábítószer, droghasználat, pirula,
A fiatalok körében egyre népszerűbbek a különféle drogok. Fotó: Getty Images

Minden ötödik fiatal próbálta már

A riasztó jelenség komoly kihívást jelent Romániában, ezért a fiatalok kábítószer-használata a Legfelsőbb Védelmi Tanács következő ülésének egyik napirendi pontja lesz. Bár konkrét intézkedések eddig nem születtek, a romániai hatóságok azt fontolgatják, hogy drogteszteknek vetik alá az iskolában a tanulókat, így küzdve a kábítószer-használat ellen.

A romániai országos drogellenes ügynökség adatai szerint tízből egy gyerek legalább egyszer kipróbált valamilyen kábítószert, a 15 és 34 év közöttiek körében pedig már 20 százalékos ez az arány. A szülők általában egyetértenek azzal, hogy a prevencióra nagyobb hangsúlyt kell fektetni, de nem mindenki üdvözli az iskolai drogtesztelés lehetőségét.

"Nagyon gyorsan rákattantam, és nem tudtam abbahagyni. Ha egyszer befejeztem egy palackot, csak még többet és többet akartam. Két hete még tökéletesen egészséges lány voltam, most pedig már szinte magatehetetlen vagyok, nem tudok járni, kicsúszott a kontroll a kezemből" – vallja a 19 éves Molly, aki a nevetőgáz rabjává vált. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +3 °C

Alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra