Drágul néhány egészségtelennek tartott termék

Újabb termékekre terjeszti ki a csipszadóként is ismert népegészségügyi termékadót a kormány. A töltött tészta, néhány gabonapehely és a müzli is a különadó hatálya alá fog kerülni júliustól, emiatt jelentősen meg is drágulhatnak.

Július 1-től az olyan, kevésbé egészségtelennek gondolt áruk, mint a müzli, a gabonapehely és például a spenótos töltött tészta is népegészségügyi termékadóval lesz sújtva - hívta fel a figyelmet a Szabad Európa. Ez érintett termékek ára várhatóan az infláció miatti dráguláshoz képest is nagyot emelkedik majd.

Az édesítőszert tartalmazó termékek is sokat drágulhatnak

Eddig főként azok a termékre vetették ki a csipszadónak is hívott  népegészségügyi termékadót (neta), amelyek cukortartalma meghaladott egy meghatározott szintet. A módosítás alapján azonban az előírt limitnél kevesebb cukrot tartalmazó termékek is adókötelessé válnak. Az üdítők esetében például az volt a szabály, hogy akkor kellett adót fizetni, ha száz milliliterenként nyolc grammnál több cukrot tartalmazott az ital, míg az ennél alacsonyabb cukortartalom esetében nem.

vásárlás, élelmiszer
Számos termékre magasabb adót vetnek ki. Fotó: Getty Images

„A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni”– mondta a Szabad Európának Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere. 

Az adózás ráadásul az édesítőszert tartalmazó termékekre is kiterjed. Korábban azok a gyártók, amelyek édesítőszerrel pótolták a termékek receptúrájában a cukrot, mentesülhettek a neta megfizetése alól, most már viszont adókötelezetté váltak. Emellett a szakember szerint két kategóriával bővül az adóköteles termékek köre. Új termékkörként ugyanis bekerül a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör.

Kikerülnek viszont a neta hatálya alól a jövedéki törvény szerinti alkoholtermékek, mint a pálinka, whisky, rum és hasonló szeszes italok, mert a jövedéki adó szabályozásában megemelték ezeknek a termékeknek az adómértékét. Vagyis ami eddig netaként folyt be a költségvetésbe, azt júliustól jövedéki adóként kell megfizetni. A szabályozás miatt számos élelmiszer ára tovább fog emelkedni az év második felében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)