Csökken a szúnyogok száma

Az elmúlt hetekben rendkívül intenzíven zajlott a szúnyogok elleni védekezés: hetente több mint százezer hektáron avatkoztak be a vérszívók számának csökkentése érdekében, csaknem 1200 településen gyérítették a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A csapadékos idő után közvetlen környezetünkben a szúnyoglárvák kifejlődésére alkalmas vízfelület jön létre. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatójában olvashat.

A szakemberek idén számos olyan területen is gyérítettek, ahol az előző években nem okoztak gondot a szúnyogok , összességében több mint 700 ezer hektárnyi területet kezeltek már. Egyes településeken többször is meg kellett ismételni a munkákat. A következő napokban Komárom, Baja és Mohács térségében, a Szigetközben, kilenc budapesti kerületben, Szolnokon és a környező településeken, valamint a Velencei-tónál és Baranya megyében dolgoznak majd a szakemberek. Észak-Magyarországon és az Alföldön korábban még nem kezelt településeken vált szükségessé a beavatkozás.

szúnyog, szúnyogcsípés, szúnyogirtás, szúnyoggyérítés, szúnyoginvázió
Az intenzív irtás meghozta hatását. Fotó: 123rf

Jövőre változnak a szabályok

Az Európai Unió területén belül előreláthatóan 2020-tól nem engedélyezik majd a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi úton történő kijuttatását. A katasztrófavédelem által irányított országos szúnyoggyérítési program során az irtószer mintegy 40 százalékát jelenleg is földi úton juttatják ki. Ennek előnye az, hogy a munkálatok napnyugta után zajlanak, így akár éjszaka is lehet permetezni a vérszívókat, mindezt a méhek veszélyeztetése nélkül. A szúnyoggyérítés tehát a földi kémiai gyérítésre fordított kapacitások növelésével megvalósítható lesz a szabályok változása után is.

Kémiai szúnyoggyérítésre jelenleg is kizárólag a települések belterületén van lehetőség, ám földi úton minden olyan hely elérhető, amelyet korábban repülőről kezeltek. A lárvagyérítésre jelenleg alkalmazható biológiai készítményt a jövőben is ki lehet majd juttatni repülőről. A katasztrófavédelem célja, hogy növelje a biológiai módszerrel kezelhető területek nagyságát, ezzel is csökkentve a szúnyogok utánpótlását.

Madarakra és emberekre nem veszélyes

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A kifejlett szúnyogok elleni kémiai permetezéshez használt hatóanyagot rendkívül alacsony dózisban alkalmazzák: mindössze 0,6-1 grammot juttatnak ki hektáronként. Ez a mezőgazdaságban alkalmazott mennyiség tizede. Ennek köszönhetően csak az érzékenyebb repülő rovarokra van hatással, a rovarevő madarak nem maradnak táplálék nélkül a szúnyogirtást követően. Ilyen minimális mennyiségben alkalmazott irtószer emberekre, háziállatokra és növényekre nem jelent kockázatot.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: