Csak kevés vásárló veszi észre, hogyan trükköznek a boltok

Az elmúlt másfél évben számos termék kiszerelése lett kisebb, hogy ne változzon meg az az ár, amit a vásárlók megszoktak. Így azonban ugyanazért a pénzért kevesebbet kapunk – és sokszor észre sem vesszük.

A zsugorflációként vagy legrammozásként ismert jelenség lényege, hogy a megszokott csomagolású áruk egy részénél csökkentik a töltősúlyt. Ha pedig valaki nem figyel, akkor észre sem veszi, hogy a megszokott 100 gramm helyett már csak 80 gramm van egy tasakban, miközben ugyanannyit fizet érte. A Napi.hu a jelenséget több tucat árunál is megfigyelte a közelmúltban.

infláció, zsugorinfláció, áremelkedés, vásárlás
Csak kevés vásárló veszi észre, hogyan trükköznek a boltok. Fotó: Getty Images

Mint azt a lap hangsúlyozta, a zsugorfláció lényegében nem más, mint egy kedélyjavító szolgáltatás: az ember nem érzi annyira a drágulást, miközben az pontosan ugyanannyira eléri. A pénze ténylegesen kevesebbet ér, mint egy hónappal korábban, ténylegesen kevesebbet tud vásárolni, csak ez nem tűnik fel neki a boltban. A zsugorinflációt egyébként általában a saját márkás termékeknél használják ki legelőször a boltláncok. Ez jellemzően a saját csomagolású szalámik, sonkák, tejfölök esetében történik meg a leggyorsabban, továbbá a péksüteményeknél.  

A kenyereknél igen, a söröknél nem

A Napi.hu vizsgálatai alapján a leggyakrabban a pékáruk súlya/kiszerelés nagysága változott az elmúlt másfél évben, amikor az infláció intenzívebbé vált. Külön igaz ez az előre csomagolt toastkenyerekre, amelyeknél 2019-ben (a járvány előtti utolsó prosperáló évben) még 87,2 százalékban 500 grammos kiszereléseket árultak a boltok, míg mostanra a leggyakoribb csomagolások csak 350 grammosak. Ugyanez érvényes a helyben sütött vagy pékségtől megvett és viszonteladott kenyerekre is: korábban a kínálatokat a félkilós kenyerek uralták, mostanra viszont már itt is 350 grammos változatok teszik ki a portéka 50 százalékát a legtöbb nagyobb üzletben. A feldolgozott tejtermékeknél a joghurtok és a tejfölök mentek össze a leginkább, de a korábbi 150 milliliteres főzőtejszíneket is felváltották a kisebb szériák.

A legkevésbé a darabolt, de előre csomagolt sajtoknál látszik a zsugorodás. Ugyanígy a söröknél sem jellemző, hogy a félliteres dobozokat és üvegeket lecserélnék: ennek oka, hogy jóval költségesebb egy gyártósort kisebb csomagolásokra átállítani, mint kevesebb szalámit tenni egy tasakba.

Fontos ugyanakkor tisztázni, hogy a zsugorfláció a boltok és a gyártók közérzetjavító és profitmegőrző módszere, arra nem alkalmas, hogy a statisztikákban elfedje a drágulást. A Napi.hu érdeklődésére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte: külön módszerrel szűrik ki a legrammozást. „A kiszerelés méretének változásából eredő árhatás kétféle módon kerülhet elszámolásra a termék típusától függően. Egyes termékek, például tejek, sajtok, húsok vagy felvágottak esetében eleve egy naturális mértékegységre, például literre vagy kilogrammra vetített egységár kerül általunk rögzítésre” – magyarázta a KSH, hozzátéve: „Más termékek esetében a kiszerelésméretek esetleges változását folyamatosan monitorozzuk, és amennyiben szükséges, a felírt árat a kiszerelés változásának arányában korrigáljuk.”

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)