Bevetnék a "szénadót"

Hétfőn indul az ENSZ klímacsúcsa, a COP25 Madridban. Az Európai Parlament a most kihirdetett klímavészhelyzettel akar nyomást gyakorolni.

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön az egész Európai Unióra (EU) kiterjedő klímavészhelyzetet hirdetett, ezzel helyezne nagyobb nyomást a december 1-én felálló új Európai Bizottságra, hogy erőteljesebben lépjen fel a klímaváltozás elleni harcban - írja a Qubit, megjegyezve: a nyilatkozat szövegét az ENSZ december 2-án, Madridban induló COP25 klímacsúcsának előzetes vitáján fogadták el.

klímavészhelyzet
klímavészhelyzet

Tíz év alatt felére csökkenjen

A dokumentumban rögzítették, hogy a kontinens politikusai a most felálló bizottságtól elvárják, minden jogalkotási és költségvetési javaslata összhangban legyen a globális klímaharc céljával: ne haladja meg a felmelegedés a 1,5 Celsius-fokot. Elvárják továbbá az EU-tól, hogy tíz éven belül, 2030-ra 55 százalékkal csökkentse kibocsátását, s az évszázad közepére váljon klíma-semlegessé.

Bevetnék a "szénadót"

A most felálló bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen már korábban szorgalmazta a klímasemlegesség elérését az európai Green Deal nevű programjában. Ez azt jelentené, hogy 30 év alatt Európa eljut odáig, hogy nem bocsát ki annál több üvegházhatású gázt, mint ami "elnyelhető". Ehhez szükséges lehet a röviden csak "szénadóként" emlegetett csomag, melynek része a fenntartható gazdaság támogatása, a szennyezés visszaszorítása, és az európai környezet- és természetvédelem megerősítése.

A korábbi zéró kibocsátási célra tett javaslat ellen még Magyarország is nemmel szavazott Csehország és Lengyelország mellett, ám a mostani klímavészhelyzetet már a Fidesz is támogatta.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció