Betegség, mely a tüdőráknál is veszélyesebb

Magyarországon is egyre több embert érint a tüdőfibrózis. A betegség általában visszafordíthatatlan szöveti elváltozással jár, rendkívül gyors lefolyású és veszélyesebb, mint a tüdőrák.

Fibrózisról akkor beszélünk, mikor egy szerv szövetállománya megsemmisül, s az elpusztult szövetek helyét érszegény, zsugorodásra hajlamos kötőszövet veszi át. Hogyha ez a tüdőt érinti, az a vitálkapacitás (a maximális belégzés és kilégzés térfogatának különbsége) erősen lecsökkenésével jár. A betegség itthon is egyre több embert érint: évente 500-600 új esettel kell számolni, a teljes betegszám Magyarországon 5000-6000-re tehető - mondta az InfoRádiónak Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese.

A tüdőfibrózis tipikus tünete, hogy a beteg fulladásérzéssel küzd, rossz lesz az oxigénellátása, ettől lilává válhat az ajka, a körmök tája. A betegségről részletesebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Nehéz légzés és állandó fáradtság

Kialakulása pontosan még nem tisztázott, de azt már kimutatták, hogy bizonyos gyógyszerek szedése, illetve a tüdőt ért sugárzás is okozhatja. A szálló por belégzése hosszú távon szintén előidézheti a tüdőfibrózist. Jellemző tünete lehet a terheléskor tapasztalt nehézlégzés , az állandó és megmagyarázhatatlan fáradtságérzet, illetve a mély levegővételre jelentkező száraz, váladék nélküli, irritáló köhögés. Egyes betegeknél a körmök különös dudorodása is árulkodik a problémáról.

Magyarországon is egyre több embert érint a tüdőfibrózis
Magyarországon is egyre több embert érint a tüdőfibrózis

Müller Veronika felhívta a figyelmet a korai felismerés különös fontosságára, mert akkor jobbak a kilátások, és a ma rendelkezésre álló terápia akkor a leghatékonyabb. "Nagyon sok adat szól amellett, hogy az ismeretlen eredetű tüdőfibrózis rosszabb kimenetelű, mint számos rákos megbetegedés. Fontos tehát, hogy azok, akik ebben a szörnyű betegségben szenvednek, komoly segítséget igényelnek" - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: Magyarországon is elérhetőek azok a készítmények, melyekkel a romlás üteme lassítható.

A betegség kimenetele változó, a legtöbbször visszafordíthatatlan szöveti elváltozásról van szó, ami miatt évekig, évtizedekig tartó gondozást igényelnek a betegek. Kezelésére szteroidot, vagy annak hatástalansága esetén egyéb, az immunrendszert befolyásoló szereket adnak. Súlyosabb betegeknél emellett oxigénpótlására is szüksége lehet. A betegség miatt a szív jobb felének terhelése nő, a tüdőkeringésben magasabb lesz a vérnyomás, ami szívelégtelenséghez vezethet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: