Az öngyilkosság így előzhető meg (2)

Amerikában évente 47 ezer öngyilkosság történik, és továbbra is riasztóan emelkedik az ilyen esetek száma - főként a fiatalok körében. Egyes adatok szerint pedig tavaly tízmillió amerikai komolyan elgondolkozott azon, hogy végezzen magával. De vajon hogyan előzhető meg, hogy valaki ártson magának?

Az öngyilkosság egy igen összetett probléma, amely egyre gyakoribbá válik. Ehhez a kábítószer-használat, a stresszes életmód és a társadalmi elszigeteltség is hozzájárul. Az öngyilkosságot megkísérelő betegek megmentése ráadásul magas - évente akár 94 milliárd dolláros - költséggel is jár. Egy új megközelítés azonban pozitív eredményeket hozhat.

öngyilkosság, öngyilkossági gondolatok, öngyilkossági hajlam, szuicid hajlam, öngyilkosság megelőzése
Megelőzhető az öngyilkosság, csak a megfelelő módszert kell megtalálni. Fotó: iStock

Fontos a biztonsági terv

Az öngyilkosságok különbözőek lehetnek, egy dolog azonban közös bennük: a szuicid hajlammal élők nagy többsége szakemberhez fordul a halálát megelőző egy éven belül. Ezért az öngyilkosság megelőzésében hatalmas szerepet játszanak az egészségügyi dolgozók és intézmények. Nagyon fontos, hogy fizikai állapot mellett a mentális egészséget is megvizsgálják a pácienseknél, és ha öngyilkossági gondolatok gyanúja áll fenn, akkor - a beteggel együttműködve - ki kell dolgozni egy úgynevezett biztonsági tervet, amely megakadályozza, hogy az adott személy ártson magának.

A megelőzéshez elengedhetetlen, hogy az alany szakszerű segítséget kapjon az öngyilkossági gondolatok leküzdéséhez. Tudatosítani kell a páciensben, kik azok az emberek - családtagok, barátok és egészségügyi dolgozók -, akiket felhívhat, ha a sötét gondolatok ismét eluralkodnának rajta. Emellett minden olyan tárgyat el kell távolítani a beteg otthonából, amellyel árthat magának: gyógyszereket, vegyszereket, késeket és fegyvereket. Nagyon fontos továbbá, hogy a pácienssel folyamatosan tartsák a kapcsolatot a szakemberek a hazaengedésük után - a halállal végződő öngyilkosságok nagy része ugyanis a kórházi pszichiátriai gondozás után néhány nappal vagy héttel következik be.

Szemléletváltásra volt szükség

Hogyan állíthatóak meg az öngyilkos gondolatok? A választ korábbi cikkünkben találja!

A kulcs tehát az, hogy nem engedik el a beteg kezét - még akkor sem, ha már alacsony kockázatot állapítanak meg nála. A pácienseknek legalább hetente meg kell jelenniük a szakembernél, aki pedig nem érkezik meg a megbeszélt időpontban, azt azonnal felhívják. Ha az érintett nem veszi fel a telefont, 24 órás válsághelyzetet hirdetnek, és mindenkivel felveszik a kapcsolatot, akinek információi lehetnek az érintett hollétéről és állapotáról. Volt már olyan eset, amikor ez a telefonhívás akadályozta meg, hogy a páciens leugorjon a hídról.

Azonban még a stabilnak tűnő betegeknél sem dőlnek hátra a szakemberek. Időnként telefonálnak vagy levelet írnak a pácienseknek, hogy megkérdezzék, hogy érzik magukat. A tapasztalat azt mutatja, hogy a betegeknek jólesik az őszinte törődés és érdeklődés, amitől újra teljes és értékes embernek érzik magukat. Az önbecsülés növekedése pedig egyre messzebb sodorja őket a sötét gondolatoktól. Az új megelőzési rendszer 2 évvel ezelőtti bevezetése óta Amerika egyes államaiban 75 százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma.

Bár az emberek többsége - a stigmatizálástól félve - még ma is nehezen beszél mentális problémáiról és öngyilkossági gondolatairól a közvetlen környezetének, a szakemberekbe vetett bizalom azonban egyre nagyobb. Ennek oka, hogy az utóbbi években jelentősen megváltozott az egészségügyi intézmények hozzáállása. Korábban ugyanis az öngyilkosságot a mentális betegségek elkerülhetetlen következményének tartották, így az egészségügyi dolgozóknak nem is tanították a megelőzés lehetőségeit. Manapság viszont az alapfelfogás szerint mindenkit le lehet beszélni arról, hogy ártson magának - csak a megfelelő módszert kell megtalálni.

Forrás: time.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső