Az ember ennyi szén-dioxidot termel

Az emberi tevékenység évente százszor több szén-dioxidot bocsát ki, mint a Földön lévő vulkánok - állapította meg az amerikai tudományos akadémia kutatói által készített nagyszabású tanulmány.

Az akadémia Deep Carbon Observatory (DCO) című, tíz éve folyó kutatóprogramjának mintegy 500 tudósa azt vizsgálta, mennyi szenet nyel el és bocsát ki természetes folyamatokban a Föld, és mennyit bocsát ki az ember. A kutatók szerint a teljes földi szénnek csupán 0,2 százaléka (csaknem 44 ezer gigatonna) található az óceánok és a szárazföld felszíne fölött, valamint a légkörben. A többi (több mint 1,845 milliárd gigatonna) a föld kérgében, köpenyében és a földmagban van. A vulkánok és más magmatikusan aktív térségek évente nagyjából 280-360 millió tonnányi szén-dioxidot bocsátanak ki. A fosszilis üzemanyagok és az erdők égetése miatt azonban az ember éves szénkibocsátása akár 100-szor nagyobb is lehet, mint a vulkanikus kibocsátás.

szén-dioxid, szén-dioxid-kibocsátás, emberi tevékenység, vulkánok, üvegházhatású gázok,
szén-dioxid, szén-dioxid-kibocsátás, emberi tevékenység, vulkánok, üvegházhatású gázok,

37 gigatonna szén-dioxid

A kutatók kőzetminták szénizotópjainak méréséi alapján kimutatták, hogy a légköri szén-dioxid szintje viszonylag kiegyensúlyozott volt az elmúlt 500 millió évben. Komolyabb változás csak akkor következett be, amikor nagy rendellenességek, köztük hatalmas, katasztrofális magma-kibocsátások történtek. Ezek az események ugyanis óriási mennyiségű szenet bocsátottak ki, amely melegítette a légkört, elsavasította az óceánokat és tömeges kihalásokhoz vezetett.

Hogyan csökkenthetnénk a gázkibocsátást? A válaszért kattintson ide!

A kutatók becslése szerint a 66 millió évvel ezelőtti meteor-becsapódás a mexikói Yucatan-félszigeten - amely a dinoszauruszok háromnegyedét elpusztította - legalább 425 giatonnányi szén-dioxidot bocsátott ki, ettől pedig gyorsan felmelegedett a bolygó. Csak 2018-ban az emberi tevékenység miatt 37 gigatonnányi szén-dioxid került a légkörbe. "A szén, amely minden élet alapja és létfontosságú energiaforrás az emberiségnek, mindenhol jelen van a földön a köpenytől a légkörig, Egy fenntartható jövő biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy megértsük a Föld teljes szénkörforgását" - mondta Marie Edmonds, a Cambridge-i Egyetem kutatója.

A tudósok a Föld alsó köpenyében és a magban lévő teljes szén nagyságát még csak becsülni tudják. Számításaik szerint szerint a teljes szén a Földön a 1,85 milliárd gigatonnát is elérheti, amelyből 1,8 gigatonna van a földfelszín alatt. 1,5 milliárd gigatonna található az alsóköpenyben, 315 millió a kontinensek és óceánok szilád kérgében, 30 millió pedig a Föld felső köpenyében. További 43 ezer gigatonna a Föld felszíne fölött, 37 ezer gigatonna pedig az óceánok legmélyén van. A DCO szakemberei szerint a mindegy 12 ezer évvel ezelőtti utolsó jégkorszak óta aktív 1500 vulkán közül napjainkban nagyjából 400 bocsát ki szén-dioxidot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: