Az agyunkra is hatással lehet a majomhimlő

A majomhimlő kapcsán elsősorban a bőrön jelentkező tünetek kerülnek szóba, egy friss tanulmány ugyanakkor neurológiai panaszokról is beszámol.

A majomhimlő bőrre gyakorolt ​​hatását (a kiütéseket) és az influenzaszerű tüneteket már alaposan dokumentálták az elmúlt hónapokban, amikor a fertőzés világszerte terjedni kezdett. Kevesen vizsgálták ugyanakkor a vírus hatására kialakuló neurológiai és pszichiátriai problémákat. A Queen Mary University of London kutatói egy friss tanulmányukban hívták fel a figyelmet arra, hogy a fertőzöttek egy kis hányadánál komoly neurológiai panaszok is jelentkezhetnek – írja a The Conversation

Súlyos tünetek is kialakulhatnak

A majomhimlővel egy víruscsaládba tartozó fekete himlő (amit egy grandiózus vakcinázási kampánynak köszönhetően sikerült teljesen legyőzni az emberiségnek 1980-ban) kapcsán lejegyeztek már korábban bizonyos neurológiai tüneteket. Az egyetem kutatója, James Brunton Badenoch ezért arra kereste a választ, hogy a majomhimlőben szenvedőknél is kialakulhatnak-e efféle panaszok. 

majomhimlő, neurológia
Komoly neurológiai panaszokat is kiválthat a vírus. Fotó: Getty Images

A korábbi betegek adatait elemezve kiderült, hogy a majomhimlőben szenvedők egy kisebb hányadánál (2-3 százalékuk) súlyos panaszok jelentkeztek, többek között neurológiai problémákat is diagnosztizáltak náluk. Egyes esetekben görcsrohamokat és agyvelőgyulladást is kiváltott a betegeknél a vírus. Nagyjából ugyanilyen arányban azonosítottak a betegeknél zavartságot is, illetve a súlyos tüneteknél jóval gyakoribb volt a fáradtság, izomfájdalom és fejfájás.

A kutatók is kiemelték ugyanakkor, hogy a vizsgálat viszonylag kisszámú betegen történt, és főként a most kialakult járványt megelőző, Nyugat-Afrikából származó adatokra támaszkodtak. Emiatt, bár sikerült a neurológiai tüneteket azonosítani a betegeknél, nem tudják egyértelműen bizonyítani, hogy azok a vírus hatására alakultak ki. Emiatt a szakember szerint további vizsgálatokra lesz szükség, hogy a majomhimlő idegrendszerre gyakorolt hatásairól tisztább képet kaphassanak. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +6 °C
Minimum: +1 °C

A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra