Az agyunkra is hatással lehet a majomhimlő

A majomhimlő kapcsán elsősorban a bőrön jelentkező tünetek kerülnek szóba, egy friss tanulmány ugyanakkor neurológiai panaszokról is beszámol.

A majomhimlő bőrre gyakorolt ​​hatását (a kiütéseket) és az influenzaszerű tüneteket már alaposan dokumentálták az elmúlt hónapokban, amikor a fertőzés világszerte terjedni kezdett. Kevesen vizsgálták ugyanakkor a vírus hatására kialakuló neurológiai és pszichiátriai problémákat. A Queen Mary University of London kutatói egy friss tanulmányukban hívták fel a figyelmet arra, hogy a fertőzöttek egy kis hányadánál komoly neurológiai panaszok is jelentkezhetnek – írja a The Conversation

Súlyos tünetek is kialakulhatnak

A majomhimlővel egy víruscsaládba tartozó fekete himlő (amit egy grandiózus vakcinázási kampánynak köszönhetően sikerült teljesen legyőzni az emberiségnek 1980-ban) kapcsán lejegyeztek már korábban bizonyos neurológiai tüneteket. Az egyetem kutatója, James Brunton Badenoch ezért arra kereste a választ, hogy a majomhimlőben szenvedőknél is kialakulhatnak-e efféle panaszok. 

majomhimlő, neurológia
Komoly neurológiai panaszokat is kiválthat a vírus. Fotó: Getty Images

A korábbi betegek adatait elemezve kiderült, hogy a majomhimlőben szenvedők egy kisebb hányadánál (2-3 százalékuk) súlyos panaszok jelentkeztek, többek között neurológiai problémákat is diagnosztizáltak náluk. Egyes esetekben görcsrohamokat és agyvelőgyulladást is kiváltott a betegeknél a vírus. Nagyjából ugyanilyen arányban azonosítottak a betegeknél zavartságot is, illetve a súlyos tüneteknél jóval gyakoribb volt a fáradtság, izomfájdalom és fejfájás.

A kutatók is kiemelték ugyanakkor, hogy a vizsgálat viszonylag kisszámú betegen történt, és főként a most kialakult járványt megelőző, Nyugat-Afrikából származó adatokra támaszkodtak. Emiatt, bár sikerült a neurológiai tüneteket azonosítani a betegeknél, nem tudják egyértelműen bizonyítani, hogy azok a vírus hatására alakultak ki. Emiatt a szakember szerint további vizsgálatokra lesz szükség, hogy a majomhimlő idegrendszerre gyakorolt hatásairól tisztább képet kaphassanak. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: