Árstop nélkül jöhet a 3 ezer forintos csirkemell

Május elején lejár az árstop, de a kormány minden bizonnyal hosszabbít.

Ha májustól megszűnik az árstop, jön a 30-40 százalékos élelmiszer-drágulás. Így a napraforgóolaj literéért több mint 1000 forintot, a filézett csirkemellért 3000 forintot kellene fizetni, de még a csirke far-hát is legalább 900 forintra drágulna - mondta a Népszavának Raskó György agrárközgazdász.

dsada
Árstop nélkül azonnal 30-40 százalékos élelmiszer-drágulás jönne. Fotó: Getty Images

Ugyanakkor szerinte nem valószínű, hogy megszűnik az árstop, hiszen a brutális mértékű élelmiszerár drágulás társadalmi elégedetlenséghez vezethet, amit a kormány politikai okokból nem engedhet meg magának. Úgy vélte, a drágulásokat fékezendő megfontolandó lenne az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját öt százalékra levinni. Még ennél is fontosabbnak tartja a rászorulók és az alacsony jövedelmű családok célzott segítését élelmiszervásárlási-utalvány bevezetésével.

Tartós lesz

Jelenleg Egyiptomban a lakosság élelmiszerre költött pénze már eléri a kiadások 40 százalékát. Jemenben ez az arány már 50-60 százalék körül van. Sri Lankán, Libanonban és Peruban pedig tüntetések zajlanak az elviselhetetlen élelmiszerárak miatt. Az agrárközgazdász abban egészen biztos, hogy az élelmiszerárak az orosz-ukrán háború vége után sem térnek már vissza a korábbi árszintre. Sőt, rövid időn belül megszokottá válnak a jelenlegi meghökkentő árak, az olcsó élelmiszer korszaka pedig végleg befejeződött. Az élelmiszer ugyanis stratégiai termék, a hidegháborús helyzet miatt a mezőgazdasági nyersanyagok ára akkor is magas lesz, ha a készletek megfelelőek. A készlethiány most sem indokolná amúgy a magas árakat. Szerinte a mostani élelmiszerválság a kontinensen megint Kelet-Európában fog inkább fájdalmat okozni.

Szavait az is alátámasztja, hogy a magyarok az elmúlt 10 évben egyre többet költenek élelmiszerre az össze költéseiken belül. 2010 táján még a családok kiadásainak 21-22 százalékát, idén valószínűleg már 26-27 százalékát fordították élelmiszerre. Az uniós országokhoz viszonyítva a magyar háztartások élelmiszerre fordított kiadásainak aránya feltűnően magas, a románokkal és a bolgárokkal vagyunk azonos szinten, míg a nyugati országokban sokkal jobb a helyzet. Az osztrákoknál például 9,7 százalék ez az arányszám, az íreknél még kevesebb, mindössze 8,6 százalék.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)