Aki nem ásít, az pszichopata?

Biztos akar lenni abban, van-e környezetében pszichopata? Ásítson egy nagyot, és aki nem tesz ugyanígy, arra erősen gyanakodjon!

Sok esetben azok az emberek, akikkel nincs valami rendben lelkileg, képesek a "normalitás álarca" mögé bújva megtéveszteni másokat. Új kutatási eredmények szerint egy teljesen hétköznapi dolog utal arra, ha valakiben nincs empátia az embertársai iránt: ha nem hat rá az ásítás ragadóssága.
A pszichopatikus személyiségjegyekkel rendelkezőkre jellemző, hogy önzőek, manipulatívak, szeretnek másokon uralkodni és másokat kihasználni, valamint hiányzik belőlük a mások iránti empátia. Azt, hogy valaki pszichopata-e, csak bonyolult szakorvosi vizsgálat során lehet megállapítani, de lehetnek olyan viselkedésjegyek, melyek mégis erre utalhatnak.

Pszichopata vezetők

25 vezetőből 1 pszichopata, pedig kedvesnek tűnik, nagyon is élvezi, ha másokat bánthat, manipulálhat, és hiányzik belőle az empátia. Kattintson!

A Baylor University kutatói egy igen hétköznapi jelenséget tanulmányoztak, és úgy találták, hogy azoknál az embereknél, akikre nem hat az ásítás ragadóssága, jóval alacsonyabb az empátia, így valószínűbb, hogy egyéb pszichopatikus jegyek is jellemzőek lehetnek rájuk.

Azt még nem tudják pontosan a tudósok, hogy miért ragadós az ásítás, vagyis miért kezdünk el mi magunk is ásítozni, ha másokat ásítani látunk. Azt azonban már megállapították, hogy az empátiával, kötődéssel és szociális kapcsolatokkal van összefüggésben, és az embereken kívül más, erős szociális kapcsolatokkal rendelkező állatoknál, például kutyáknál vagy csimpánzoknál is megfigyelhető.

A pszichopatákra nem hat az ásítás ragadóssága

A pszichopatákra nem hat az ásítás ragadóssága

A mostani kutatásba Brian Rundle, a tanulmány vezető szerzője 135 egyetemistát vont be, akiket alapos pszichológiai vizsgálatnak vetettek alá. Ezek után egy félhomályban lévő szobába ültették őket, zajszűrős fejhallgatókat adva rájuk, az arcukra pedig elektródákat helyeztek, melyek az arckifejezéseiket vizsgálták.

Ezek után olyan videofelvételeket mutattak nekik, amelyeken emberek közömbösen viselkedtek, nevettek vagy ásítoztak (a ragadós ásítás akkor is "működik", ha képről vagy filmről látjuk azt). Úgy találták, hogy minél alacsonyabb volt valakiben az empátia a pszichológiai vizsgálat alapján, annál ritkábban hatott rá a mások ásítozása.

"Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ebből a viselkedésmintából egyértelműen meg lehet állapítani, hogy valaki pszichopata-e vagy sem. Nem szabad árgus szemekkel figyelni az ismerőseinket, hogy mikor ásítoznak, vagy éppen tesztelni őket azzal, hogy ásítunk előttük" - mondta Rundle. "A kutatás mindössze arra világított rá, hogy a pszichopátia és az ásítás között lehetnek neurológiai összefüggések, ezek pedig további kérdéseket vetnek fel, és további kutatási irányokat jelölnek ki."

A tanulmány a Personality and Individual Differences című szaklapban jelent meg.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

január 13. - január 19.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
12 370
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sok lesz felettünk a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag