A nyers süteménytésztát ezért ne együk meg

Sokan vannak, akik sütés közben nem tudnak ellenállni a nyers tésztának, és muszáj megkóstolniuk. Sőt, egyeseknek a kedvenc csemegéi közé tartozik. De vajon biztonságos megenni?

Bármennyire is csábító, nem biztos, hogy jó ötlet megkóstolni a nyers süteménytésztát.

Támad a szalmonella és az E. coli

Ha szeretünk falatozni a nyers süteménytésztából, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a nyers tojás és a sütetlen liszt fogyasztása akár komoly veszélyeket is rejthet magában. A nyers tojástól például szalmonellát kaphatunk. Ez a fertőzés erős hasmenést, lázat, hasi fájdalmat okozhat. Különösen idősek és kisgyerekek számára veszélyes.

tészta, nyers tészta, élesztő, tojás, liszt, E. coli, szalmonella, fertőzésveszély, fertőzés
A nyers alapanyagok elfogyasztása miatt akár kórházba is kerülhetünk. Fotó: 123rf

A sületlen liszt pedig E.colival szennyezett lehet, ami hasmenést és hasi fájdalmat okozhat. Ráadásul bizonyos E.coli-törzsektől olyan súlyosan is megbetegedhetünk, hogy kórházi kezelésre lehet szükségünk.

A házi tészta készítésének alapszabályai

 • Ne kóstoljuk meg a nyers keksz-, vagy süteménytésztát!
 • Ha gyerekek vannak a konyhában, akik a tésztával játszanak, nagyon figyeljünk arra, hogy ne egyenek a tésztából!
 • A nyers tészta bekeverése vagy dagasztása, nyújtása után alaposan mossunk kezet, mielőtt más ételhez nyúlnánk!
 • Mindig a recept által előírt hőmérsékleten süssük a tésztát!
 • Házilag készült jégkrémbe, fagylaltba ne keverjünk nyers tésztát!
 • Van néhány kivétel

  Nemcsak a házilag készített süteménytészta nyersen való fogyasztása lehet veszélyes, hanem a boltban vásárolt fagyasztott vagy hűtött késztészták is. De van egyáltalán olyan helyzet, amikor nyugodtan megehetjük a nyers tésztát?

  Nos, abban az esetben, ha olyan jégkrémet vásárolunk, amiben süteménytészta van (cookie dough ice cream), azt bátran együk meg. Ezt ugyanis már hőkezelték annak érdekében, hogy elpusztítsák a benne található káros baktériumokat és kórokozókat. Emellett léteznek kifejezetten olyan, süteménytészta-szerű vagy -ízesítésű édességek, amelyeket konkrétan a nyers tészta kedvelőinek szánnak. Ezek fogyasztása is biztonságos, mivel hőkezelt liszttel és tojással készülnek.

  Forrás: blogs.webmd.com

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Kettős front
  Maximum: +1, +5 °C
  Minimum: -4, +2 °C

  Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások: