A mentők cáfolnak: nem kozmetikázzák az adatokat

Az Országos Mentőszolgálat cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint valótlanul adnák meg a mentők kiérkezésének átlagos idejét.

Az Országos Mentőszolgálat közleményben cáfolta a Népszava állítását, amely szerint a mentők kozmetikázzák a kiérkezési időt. Mint írták: a mentők valamennyi működési adata számítógépeken rögzített, digitális adat.

OMSZ: szakmaiatlan a hívás beérkezésétől számolni

Az OMSZ közleménye szerint teljesen szakmaiatlan, hogy a cikk a hívás beérkezésétől számítja a mentő helyszínre érkezéséig eltelt időt, mivel az több okból sem lenne alkalmas az elemzésre. Egyrészt a hívás beérkezésének pillanatától addig, amíg a mentő indítása megtörténhet, az információk kinyerése (ami legtöbbször a hívó fél lelkiállapotától, válaszadási képességétől függ) eltérő időhosszúságú beszélgetéseket eredményez.

Másrészt éppen a legsürgősebb esetekben a mentésirányító egészen a mentő megérkezéséig folyamatos telefonkapcsolatban marad a bejelentővel (instrukciókat, támogatást ad), így a hívás befejezésének pillanata sem lehet mérvadó - Írta az OMSZ. Hangsúlyozták: a mentőegység riasztása a legsürgősebb esetekben már a telefonbeszélgetés közben, az ahhoz szükséges alapinformációk birtokában megtörténik, ami szintén azt támasztja alá, hogy a kiérkezési időt a mentő indításától számítsuk.

A Népszava szerint trükközik a mentőszolgálat a kiérkezési idők statisztikájával
Az OMSZ szerint szakmaiatlan a hívás beérkezésétől számolni. Fotó: OMSZ

A Népszava cikke azt állította, hogy "a mentőszolgálat által újabban publikált számokkal meglehetősen kreatívan értelmezik a valóságot". Mint írták, a kiérkezési időt nem a hívástól, hanem a mentőgépkocsi elindulásától számítják a helyszínre érkezésig. Ennek következtében nemcsak egy-két perccel javulnak az eredmények, de egyben azok az esetek is eltűnnek a kimutatásokból, amikor kapacitáshiány miatt nincs elindítható gépkocsi a szolgálatnál.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső