A második hullám tartogathat meglepetéseket

Élesben nem derült ki, hogyan teljesítene a magyar egészségügy egy valódi, nagy járványhelyzetben, így a második hullám számos kihívást és meglepetést tartogathat dr. Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára szerint. A szakember arról is beszélt: az egészségügy szerkezeti és financiális megújítása mára halaszthatatlanná vált.

Dr. Svéd Tamással a privatbankar.hu készített interjút. A beszélgetés elején a szakember Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azon kijelentésére reagált, mely szerint a koronavírus-járvány ősszel várható második hullámára tökéletesen fel van készülve a magyar egészségügy. A MOK-titkár úgy véli, ennél összetettebb a helyzet. Élesben nem derült ki, hogyan teljesítenénk egy valódi, nagy járványhelyzetben, itthon ugyanis nem volt igazán sok súlyos állapotú beteg, elmaradt a járvány tömeges megbetegedéssel járó szakasza.

Látványos grafikon a járvány hazai alakulásáról Az adatok szerint Magyarországon május elején tetőzött a koronavírus-járvány, azóta pedig fokozatosan csökkennek a kórral kapcsolatos számok. Ide kattintva megnézheti, hogyan változott az aktív fertőzöttek, a kórházban ápolt betegek és a lélegeztetőgépre szorulók száma.

Meglepetésekkel, kihívásokkal teli lehet a második hullám

Hangsúlyozta: nem tudtuk meg, hogy a humán erőforrások mire elegendőek, hogy a sokszor csak párhetes képzést kapott munkaerő mire képes, a frissen beszerzett lélegeztetőgépek mennyire váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, és nem vizsgázott élesben a kórházak közötti jelzőrendszer sem.

"Ily módon, bár sok szempontból felkészültebbek vagyunk, a járvány esetleges nagyobb második hulláma számos meglepetést és kihívást tartogathat" - jósolja, majd kitér arra is: fontos lenne, hogy ha szükségessé válik, az egészségügy átalakítását sokkal körültekintőbben, tervezetten, kellő időben meghozott döntésekkel végezzék, ellenkező esetben megnőhet a járvány miatt késve vagy egyáltalán nem ellátásra kerülő betegek száma.

Egészségügyi maszkot viselő vásárló egy budapesti élelmiszerüzletben.
Egészségügyi maszkot viselő vásárló egy budapesti élelmiszerüzletben. Fotó: Getty Images

Halaszthatatlan az egészségügy megújítása

Dr. Svéd Tamás kérdésre válaszolva elmondta, akár megtörténik a régóta kért bérrendezés, akár nem, az egészségügyi dolgozók, orvosok zöme, ahogy eddig, úgy a második hullám alatt is teszi majd a kötelességét, anélkül, hogy bármiféle, a bérharchoz tartozó nyomásgyakorlással emberéleteket kockáztatna. Kiemelte ugyanakkor: az egészségügy szerkezeti és financiális megújítása mára halaszthatatlanná vált. "A mostani és eljövendő járványok elleni védekezéshez hatékonyan működő közfinanszírozott egészségügy, ehhez pedig elegendő számú szakdolgozó és orvos kell - utóbbiak megtartásához, visszacsábításához pedig béremelés" - így a MOK-titkár.

A MOK egyébként még május 30-án küldött levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek az egészségügy rendbetétele miatt. Erre végül Gulyás Gergely reagált egy udvarias, de konkrét ígéretektől mentes válasszal, melyben felsorolja a régebbi egészségügyi bérfejlesztéseket, és kifejezi a kormány elkötelezettségét az orvosi bérek valamikori rendezésére. Ezzel kapcsolatban dr. Svéd Tamás annyit mondott, ők már csak a konkrét intézkedéseket, a számlákon megjelenő emelt béreket tekintik eredménynek.

Temetésre érkezett Angliából, gigabírságot kapott - Nagy Krisztián Zsolt történetét az nlc.hu oldalán olvashatja el.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: