A magyar szakértő nem adatná be az orosz vakcinát

Bár már két héten belül megkezdődik az orosz oltóanyag gyártása, mind a nemzetközi, mind a hazai szakértők szkeptikusak.

Argentína és Mexikó az AstraZenecával együtt gyártja a COVID-19 elleni védőoltást és a tervek szerint olcsón fogják adni. Részletekért kattintson cikkünkre.

Azt lehetett tudni , hogy a koronavírus-járvány kezdetétől dolgoztak az orosz kutatók a SARS-CoV-2 által okozott COVID-19 betegség kialakulását megelőző vakcinán. Vlagyimir Putyin, Oroszország elnökének néhány nappal ezelőtti bejelentéséig , sőt azóta sincs azonban sokkal több információnk az orosz koronavírus-oltásról. Pedig, mint az állam egészségügyi minisztere, Mihail Murasko közölte , várhatóan két héten belül legyártják a vakcina első adagjait. Sőt, csütörtökön, az MTI már közölt is néhány a Sistema PJSFC által kiadott képet az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a Sistema zelenogradi gyógyszergyárában. Pedig még sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO), sem pedig bármely más ország hatósága nem ismerte el , pláne nem engedélyezte a korábban Sputnik-V-ként is emlegetett oltóanyagot. Ennek ellenére máris közel 20 ország rendelt, összesen mintegy egymilliárd adagot.

A COVID-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézetben kifejlesztett oltóanyag, a Gam-Covid-Vak a Sistema zelenogradi gyógyszergyárában 2020. augusztus 12-én. Fotó: MTI/EPA/AFC SISTEMA/Andrej Rudakov
A COVID-19 ellen kifejlesztett oltóanyag, a Gam-Covid-Vak a Sistema zelenogradi gyógyszergyárában. Fotó: MTI/EPA/AFC SISTEMA/Andrej Rudakov

De mit tudunk egyáltalán az orosz vakcináról?

A Népszava témával foglalkozó cikkében idézi a Moszkvai Klinikai Kísérleti Szervezetek Szövetségének (Acto) vezetőjét, Svetlana Zavidovát, aki egy orosz egészségügyi híroldalnak, a MedPortal-nak azt nyilatkozta, hogy a készítményt az első és a második fázisban mindössze 76 emberen próbálták ki, tehát még csak most következik a tesztelés harmadik fázisa, a tömeges próba. Nem véletlen tehát, hogy korábban a WHO arra figyelmeztette az oroszokat, a COVID-19-cel szembeni védőoltás létrehozásakor kövessék a nemzetközi irányelveket.

Csak így kerülhet be Magyarországra

A lap két hazai szakértőt is megszólaltatott, akik közül a hazai hatósági engedélyezésben jártas, ám neve elhallgatását kérő azt mondta, "Magyarországra csak akkor kerülhetne a készítmény, ha az orosz oltóanyagnak lenne az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) által kiadott törzskönyve is". Egyelőre azonban az oltásnak csak orosz törzskönyve van, s leghamarabb is fél év kellene az európai engedély beszerzésére, amit viszont csak akkor kaphatna meg, ha az EMA garanciát lát arra, hogy a vakcina biztonságos és hatékony is.

A szakértő, aki szerint túl gyorsak voltak az eddigi vizsgálatok, úgy tudja, az oltóanyagban legyengített vírust használnak, ami azonban akár veszélyes is lehet, mert föllobbanthatja a betegséget. Bár hangsúlyozta, mindez elmélet, hiszen túl sok információnk nincs a vakcináról, amit - ahogy a lapnak fogalmazott - "az eddig ismerhető információk alapján ő biztosan nem adatná be magának".

Falus Ferenc, korábbi tisztifőorvos azonban nem ilyen borúlátó, szerinte, "nem lehet annyira rossz az az orosz vakcina". A szakember, aki korábban Moszkvában tanult, emlékeztetett, Oroszországban több olyan vakcinával oltanak, amelynek nincs nemzetközi törzskönyve, azaz csak az ország határain belül használják.

Betartotta a szabályokat, mégis koronavírusos lett a pilisborosjenői asszisztens - további részleteket az érintett beszámolója alapján, az nlc.hu cikkében olvashat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: