A leggyakoribb nyári rovarcsípések

Nyáron sokkal több időt töltünk a szabadban, ezáltal sokkal több esélyt adunk a különböző rovaroknak, hogy megcsípjenek bennünket. Ezek a csípések általában ártalmatlanok, aggodalomra inkább csak az allergiás reakciók adhatnak okot.

Pókcsípés

Általában vörös kitüremkedésként jelentkezik, amely viszkethet, fájhat. Hacsak nem jártunk olyan helyen, amelyről tudjuk, hogy mérgező csípésű pókok lakják, nincs miért aggódnunk - fertőtlenítsük a csípést és kezeljük jéggel, hideg borogatással.

Légycsípés

A darázscsípés akár életveszélyes állapotot is előidézhet az arra érzékenyeknél. A témáról részletesen ide kattintva olvashat.

Egyesek allergiásak lehetnek a legyek nyálára, illetve a teheneken, szarvasokon tanyázó legyek csípése is nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Általánosságban azonban elmondható, hogy antihisztaminos tablettákkal vagy krémmel kezelhetőek ezek a csípések.

A Magyarországon élő szúnyogok csípése csak kellemetlenségeket okoz
A Magyarországon élő szúnyogok csípése csak kellemetlenségeket okoz. Fotó: 123rf

Szúnyogcsípés

Ha más földrészekre utazunk, érdemes óvatosnak lenni, mert a szúnyogok számos fertőzéses megbetegedést, így például Dengue-lázat , zikát, sárgalázat és maláriát terjeszthetnek. Az itthoni szúnyogok csípése ezzel szemben csak kellemetlen viszketést okoz, illetve van, akiből allergiás reakciót is kiválthat. Krémekkel, jéggel próbáljuk kezelni a csípést, ha viszont láz is jelentkezik, forduljunk orvoshoz.

Kullancscsípés

Milyen tünetekről ismerhető fel a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás? Részletek itt.

A kullancsok emberre és állatra egyaránt veszélyesek. Mivel Lyme-kórt terjeszthetnek, fontos, hogy védekezzünk ellenük, illetve minél hamarabb eltávolítsuk a bőrünkbe fúródott kullancsokat. Ha a csípés utáni hetekben lázat, influenzaszerű tüneteket tapasztalunk, azonnal menjünk orvoshoz.

Bolhacsípés

Nemcsak az állatokat, az embereket is csíphetik a bolhák. Apró, piros pöttyök jelzik a problémát: nagyon gyakran három kis pötty jelenik meg egymás közelében, általában a bokán vagy a lábon. Nem szabad vakarni, mert a bolhák a sebbe ürítenek csípéskor, emiatt könnyen elfertőződhet, sebesedhet a csípés helye.

Forrás: time.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)