A gazdagok ennyivel élnek tovább

A pénz nem boldogít - tartja a mondás, ám egy új kutatás szerint a pénzügyi helyzet igenis jelentős kihatással van az egészségmegőrzésre és az életkilátásokra.

A legszegényebb társadalmi csoportba tartozók átlagosan 7-9 évvel kevesebb egészségben eltöltött életévre számíthatnak 50 éves koruk felett, mint a leggazdagabbak - derült ki a University College London szakemberei által készített friss felmérésből. A kutatók egy tízéves periódus adatait elemezve vizsgálták a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek várható élettartamra és egészségben eltöltött életévekre kifejtett hatását Angliában és az Egyesült Államokban élő idősek körében. A résztvevőket mindkét ország kapcsán háztartásuk teljes vagyona alapján osztották csoportokba, majd e csoportok egészségi állapotát hasonlították össze egymással.

Az anyagi helyzet jelentősen befolyásolhatja az életkilátásokat
Az anyagi helyzet jelentősen befolyásolhatja az életkilátásokat

Összességében kirajzolódott, hogy egy 50 esztendős tehetősebb személy átlagosan 31 évig élhet még jó egészségben a statisztika alapján, míg az azonos korú, de jóval szerényebb anyagi helyzetben lévők csupán 22-23 évig. A kutatók a résztvevők pénzügyei mellett az iskolai végzettséget és a foglalkozást is figyelembe vették az elemzés során, ám mind közül a vagyoni helyzet bizonyult a legerősebb befolyásoló tényezőnek az életkilátások kapcsán mindkét vizsgált országban.

"Az egészségbeli egyenlőtlenségek csökkentésére tett erőfeszítéseknek mindkét országban a hátrányosabb szocioökonómiai helyzetben lévő csoportokat kellene elsősorban megcélozniuk" - hangsúlyozták a The Journals of Gerontology című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői. Hozzátették, jól ismert, hogy a várható életévek mennyisége és minősége egyaránt kihatással van az állam egészségügyi kiadásaira, bevételeire, az idős emberek hosszú távú ellátására és a foglalkoztatottságra. "Éppen ezért eredményeink arra utalnak, hogy a döntéshozóknak mind Angliában, mind az Egyesült Államokban nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk az egészségbeli egyenlőtlenségek mérséklésére" - hangsúlyozták.

A nők tovább élnek és tovább maradnak egészségesek

Az Európai Unió statisztikai szervezete, az Eurostat 2017-es adatai szerint 65 éves koruk felett mind a magyar nők, mind a férfiak átlagosan 6,7 egészségben eltöltött életévre számíthatnak, míg várható élettartamuk ebben a korban 83,4 és 79,5 év. E mutatók jelentősen elmaradnak az uniós átlagtól.

A kutatók jelentős különbségeket találtak a nemek között is, miszerint a nők több egészséges életévre számíthatnak 50 éves korukban, mint a férfiak. Egy amerikai nő például átlagosan 34,7 évig élhet még, miután betöltötte az ötödik ikszet, amiből 28,6 évet súlyos, az életminőséget is érdemben befolyásoló megbetegedések nélkül tölthet el. Ezzel szemben az azonos korú férfiak esetén 31,5 és 27,2 évet érnek el az említett mutatók. Ugyancsak hasonló számok és különbségek láthatók az angol nők és férfiak között.

Forrás: iflscience.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció