A bőrünk ezért ég le

Miért van az, hogy míg egyesek barnulás helyett minden nyáron pecsenye vörösre sülnek, addig másoknak szinte alig kell aggódniuk a leégéstől? A válasz a génjeinkben van.

Bőrszínek és bőrtípusok

Bőrszínünket és bőrtípusunkat öröklött genetikai jegyek határozzák meg: bőrünk színe a benne található pigmenttermelő sejtek (melanocyták) számától és eloszlásától függ. Laikusként is tapasztalhatjuk, hogy az, akinek világosabb a bőre, könnyebben lepirul a napon, mint a sötétebb bőrűek. Ennek oka, hogy sötétebb bőrben több melanin található, ami jobban megvéd a leégéstől. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a sötétebb bőr ugyanúgy károsodhat az ultraibolya sugárzástól, ugyanis a nap sugarai az ő esetükbne is mélyen behatolnak a bőrbe és károsítják a bőrsejtek genetikai állományát. Ez pedig idővel bőrrákhoz is vezethet.

Miért ég le a bőrünk? Bőrünk leégést a túlzott ultraibolya sugárzás okozza. Az ultraibolya sugárzásnak három típusa van: az UV-A, az UV-B és az UV-C sugárzás, a földet azonban csak az A és B sugarak érik el. Bőrünk az UV sugárzások hatására fokozza melanin, azaz a sötét festékanyag termelését, ez a többlet melanin eredményezi a barnulást. A melanin szerepe egyébként, hogy megvédje a bőrünket a túlzott napkárosodással szemben. A barnulás tehát gyakorlatilag a bőrünk védekező mechanizmusa. Ez azonban csak egy bizonyos szintig tud bennünket megvédeni, sőt vannak olyan bőrtípusú ember, akik szervezete nem is tud elegendő melanint termelni ahhoz, hogy lebarnuljanak és ezáltal megvédjék a bőrt a káros sugaraktól. Fontos tudni, hogy a szolárium ugyanezeket az ultraibolya sugarakat használja a bőr barnításához, így az is ugyanolyan káros tud lenni.

A bőrtípusok a bőrszín tónusa alapján egy 1-től 6-ig terjedő skálán osztályozhatóak, ahol is az 1-es típus a legalacsonyabb pigmenttartalmú világos bőrt jelenti, a 6-os pedig a legsötétebbet. Míg az 1-es bőrtípusú emberek gyakorlatilag nem is tudnak lebarnulni, a 6-os típusba tartozók jobban viselik a nap sugarait. De lássuk is a bőrtípusok és jellemzőinek részletes leírását.

Akinek világosabb a bőre, könnyebben lepirul a napon, mint a sötétebb bőrük
Akinek világosabb a bőre, könnyebben lepirul a napon, mint a sötétebb bőrük

Bőrítpus 1. típus 2. típus 3. típus 4. típus 5. típus 6. típus
Bőrszín Hajszín

Napfény hatása a bőrre

halvány, nagyon világos, gyakran szeplős világos szőke vagy vörös mindig leég, nem képes barnulni
világos, lehet szeplős is világos, vagy közép szőke haj érzékeny bőr, könnyen leég, minimálisan képes barnulni
világos, bézses árnyalatú sötét szőke, világos vagy gesztenyebarna

minimálisan ég le, lassan barnul

enyhén barna, vagy kreol bőr

barna könnyen barnul, ritkán ég le
barna sötét barna

ritkán ég le, könnyen és mélyen barnul

sötét barna, vagy fekete nagyon sötét barna, erősen pigmentált gyakorlatilag nem tud leégni <

napégés

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: