A bántalmazás eddig nem ismert hatása

HáziPatika

A gyermekkori bántalmazás felgyorsítja mind a sejtszintű öregedést, mind a nemi érés folyamatát - derült ki egy új amerikai kutatásból.

"Sajnos gyakran azért keresnek meg minket, mert máshonnan egyáltalán nem számíthatnak segítségre" - a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársai közel negyed évszázada fogadják a segítséget kereső gyerekek hívásait. Részletek itt.

Egyszerűbben mondva azok a gyermekek, akik 8 éves koruk előtt erőszakot szenvednek el, gyorsabban fejlődnek testileg társaiknál. Legalább is erre az eredményre jutottak a Washingtoni Egyetem kutatói, akik tanulmányukban közel 250 fő 8 és 16 év közötti gyermek, illetve fiatal adatait felvéve igyekeztek feltárni a negatív életesemények valós életkorra gyakorolt hatását. Mindehhez interjúkat és kérdőíves felmérést készítettek a gyerekekkel és szüleikkel, illetve előbbiektől nyálmintát is vettek DNS-analízis céljából. Minden résztvevőnél külön-külön meghatározták a számukra hátrányos életesemények számát és jellegét, akárcsak a nemi érettségük aktuális szakaszát.

A résztvevők nagyjából negyede számolt be szexuális jellegű erőszakról, 42 százalékuk pedig fizikai bántalmazást tapasztalt. Bár ehhez képest a nélkülözés kevésbé bizonyult általánosnak, ezzel együtt a megkérdezett gyermekek 16 százaléka válaszolta azt, hogy időnként éhezik. Összességében 48 százalék volt közöttük a lányok aránya, 61 százalék a színes bőrűeké, valamint 27 százalék a szegénységben élőké.

A bántalmazás felgyorsíthatja a gyermekek testi fejlődését
A bántalmazás felgyorsíthatja a gyermekek testi fejlődését

Az erőszak gyorsít, az éhezés lassít

Az adatok elemzése során kirajzolódott, hogy azok a gyerekek, akik a legtöbb erőszakkal találkoztak életük során, mind sejtszinten, mind a nemi érés tekintetében fejlettebbek, idősebbek voltak annál, mint ami a naptári szerinti életkoruk alapján várható lett volna. Fontos továbbá megemlíteni, hogy a számok alapján ez a különbség nem etnikai vagy szocioökönómiai okoknak volt betudható, amelyekről már ismert, hogy kapcsolatban állhatnak a pubertás korai megjelenésével. Emellett az is kiderült, hogy a bármilyen nemű nélkülözés, vonatkozzon az akár a kielégítő táplálkozás vagy a szülői törődés hiányára, éppen ellenkező hatást váltott ki a gyerekeknél, azaz lassította a testi fejlődésüket.

Felnőtteknél a felgyorsult öregedés olyan egészségügyi problémák megjelenésében játszhat szerepet, mint a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri megbetegedések, azelhízásvagy a kognitív hanyatlás. Éppen ezért veszélyes a pubertás korai fellépése, hiszen a későbbi életszakaszokban rendkívül negatív következményei lehetnek. "A felgyorsult epigenetikai öregedés és a szexuális érettség meghatározása révén könnyebben megtalálhatjuk azokat a fiatalokat, akik túl gyors ütemben fejlődnek, illetve akiknél egészségügyi szempontból előnyös lehet, ha a szakszolgálatok időben közbelépnek. E tekintetben a nemi érettség egy különösen hasznos jelző, mivel egyszerűen és olcsón meghatározható, azaz elősegítheti azon fiatalok megtalálását, akinek intenzívebb egészségügyi ellátásra lenne szükségük" - mondta el a kutatást vezető Katie McLaughlin, aki ma már a Hardvard Egyetem munkatársa.


Több évtizede feltételezett folyamatok

Az 1950-es években kialakított életút elmélet (life history theory) egy evolúcióelméleti modell, amely értelmében a korai életkorokban fellépő veszélyekre adott biológiai válaszként az érintettek (emberek és egyéb élőlények egyaránt) gyorsabb nemi fejlődésen mennek keresztül annak érdekében, hogy minél hamarabb elérjék a reproduktív érettséget. Magyarul mondva a lányok például hamarabb kezdenek el menstruálni. Eközben viszont azok a fiatalok, fiatal egyedek, akik szegényes környezetben, nélkülözésben élnek, lassabban nőnek fel, mivel a szervezetük a takarékoskodásra, a meglévő források tartalékolására törekszik. Az új tanulmány eredményei ezen elmélet helyességét támasztják alá.

A tanulmány a Biological Psychiatry című tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: eurekalert.org

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

január 13. - január 19.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
12 370
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sok lesz felettünk a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag