A népesség jelentős részét súlyos árvíz fenyegeti

A Föld lakosságának csaknem egynegyedét fenyegeti súlyos árvíz, főleg a szegény országokban – állítja egy friss kutatás.

1,81 milliárd embert, vagyis a világ népességének 23 százalékát fenyegetik a nagyobb árvizek. A veszélyeztetett emberek közül 580 millió napi kevesebb mint 5,50 dollárból él – derült ki egy új kutatásból.

árvíz, áradás
A vízzel elöntött bangladesi Szilhet körzet központjában gyalogolnak emberek június 22-én. Fotó: MTI/EPA/Monirul Alam

Kína és India különösen veszélyeztetett

Az áradás fenyegetésének kitett emberek közül 1,24 milliárd Kelet- és Dél-Ázsiában él, főleg Kínában és Indiában. Emellett a veszélyeztetettek csaknem 90 százaléka szegény vagy közepes jövedelmű országok lakosa.

A szerzők a folyók, tengerek és esőzések okozta áradások kockázatbecslését vetették össze a Világbank adataival a lakosságról és a szegénységről. A kutatás szerint a világ hazai össztermékének 12 százalékát (9,8 billió dollárt) állítják elő az árvízveszélyes területeken a 2020-as termelési adatokat figyelembe véve.

Egyébként ez az első globális vizsgálata az árvízveszélynek való kitettség és a szegénység közti összefüggésnek – emelte ki Thomas McDermott, a Galway-i Ír Nemzeti Egyetem tudósa a kutatáshoz fűzött kommentárjában. A korábbi hasonló kutatások földrajzilag körülhatároltak voltak, vagy csak az árvízveszély egy-egy formáját vették figyelembe, alábecsülve a súlyos árvíz kockázatának kitett emberek számát a világban – állítják a szerzők, akik szerint a klímaváltozás és a kockázatos urbanizációs modellek tovább növelik az áradások veszélyét az elkövetkező években.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)