A nap képe: a családon belüli erőszak ezer áldozata

A családon belüli erőszakra hívja fel a figyelmet egy ausztrál installáció. Dans Bain művész Victoria állam parlamentjének melbourne-i épületében felállított alkotásán a 2008 óta családon belüli erőszak halálos áldozatául esett 1007 nő és gyermek neve olvasható.

A családon belüli erőszak nemcsak Ausztráliában, hanem világszerte jelentős problémaként van jelen, amelyről fontos beszélni, és amely ellen fontos fellépni. Egy idén februárban a The Lancet című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a 15-49 év közötti nők 27 százaléka válik fizikai vagy szexuális bántalmazás áldozatává párkapcsolatában. Emellett az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) becslései alapján a világon minden negyedik 5 éven aluli gyermek olyan családban él, ahol szemtanújává válik az édesanyát érő bántalmazásnak.

Fotó: MTI/EPA/AAP/Luis Ascui
Fotó: MTI/EPA/AAP/Luis Ascui
)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)