A betegek járnak rosszul a kórházbezárásokkal

Már nincsenek tartalékok a kórházbezárásban. A további intézmények vagy kisebb ellátóhelyek megszüntetésével már elkerülhetetlenül sérül a betegek érdeksérelme – hívta fel a figyelmet Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász.

Az elmúlt évtizedekben óriási struktúraváltás ment végbe az egészségügyben. Ez ugyan nem feltétlenül fejlesztette az ellátórendszert, abban azonban segített, hogy az évről évre csökkentett finanszírozásból könnyebben kijöjjenek a kórházak. Most viszont már „nincs hová hátrálni, a betegek érdeksérelme nélkül már nem lehet intézményt vagy kisebb ellátóhelyet bezárni” – mondta a Népszavának Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász.

kórház, kórházbezárás, fekvőbeteg-ellátás, magyar egészségügy,
Már nincsenek tartalékok a kórházbezárásban. Fotó: Getty Images

„Már csak a zsigereinket tudnánk felélni”

A nagyobb városokban – Pécsen, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon – és többnyire Budapesten is lezajlott már a fekvőbeteg-szakellátás koncentrálása. Hiszen míg a 2000-es évek elején akár négy-öt kisebb-nagyobb kórház is működött ezeken a településeken, jelenleg csupán egy-egy nagy, összevont – esetleg több telephellyel rendelkező – intézmény látja el a betegeket. A szerkezetátalakítást Dózsa Csaba egy fogyókúrához hasonlította, és azt mondta, „a könnyű hájtól már lényegében megszabadultunk, mostanra már csak a zsigereinket tudnánk felélni. Szinte minden további szolgáltatóhely-csökkenés már direktben rontaná le a betegek hozzáférését.”

Bács-Kiskun megyét hozta fel példának. Mint mondta, ez a megye földrajzilag három nagy részre tagolódik: Kecskemét, Baja és Kiskunhalas vonzáskörzetére. Ha itt mindenki csak a kecskeméti centrumkórházban kaphatna fekvőbeteg-szakellátást, akkor az sokaknak akár 80-150 kilométeres utazást jelentene az otthonától, amelyet egyesek nem tudnának megoldani. Ez különösen a rendszeres, kúraszerű (onkológiai, mozgásszervi) ellátásra szorulóknak, illetve a műtét utáni kontrollokra visszajáróknak okozna gondot.

Szolnokon akkora volt a szakemberhiány az egészségügyben júliusban, hogy nem tudták biztosítani a szülészeti ellátást. A várandós nőknek ezért 100 kilométernél is többet kellett utazniuk, hogy Debrecenben vagy a Budapest Semmelweis Egyetemen életet adhassanak kisbabájuknak.

De hasonló helyzetben van a többi két-három pólusú megyék is. Zala, Heves, Nógrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron megyében szintén nagy problémákat eredményezne, ha csak egy aktív kórházi ellátóhely maradna. A szakértő szerint aktuálisan leginkább az egészségügyi alapellátás területén lehetne struktúraváltásról, például praxisközösségek és többletszolgáltatások elindításáról beszélni.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: