5-10 szörnyű tél várhat Európára

A gázár felső határának uniós szintű befagyasztását, illetve az áram árképzésének újragondolását kéri Tinne Van der Straeten belga energiaügyi miniszter. Szerinte több évig súlyos helyzet alakulhat ki a kontinensen telenként.

Azonnal be kell fagyasztani az EU-s gázárakat, mert ha nem teszünk semmit, 5-10 szörnyű tele lesz Európának – idézi a hvg.hu cikke Tinne Van der Straeten belga energiaügyi minisztert. A politikus Twitterre kiírt üzenete szerint az elektromos áram árképzését is európai szinten kellene felülvizsgálni, mára ugyanis sokkal kisebb költséggel termelik az áramot, mint amilyen áron értékesítik azt, illetve a gázt.

"Le kell állítani ezt az őrületet"

Az egységes európai ársapka ötletét nem a belga miniszter vetette fel elsőként. Karl Nehammer osztrák kancellár azt javasolta vasárnap, hogy az Európai Unió válassza le az elektromos áram árát a gáz áráról, és vezessen be ársapkát az áramdíjakra. "Le kell állítanunk ezt az őrületet, ami jelenleg az energiapiacokon tombol, és ez csak európai szintű megoldással lehetséges" – fogalmazott a kancellár közleményében. Szerinte a piac a jelenlegi formájában nem fogja már magát korrigálni.

rezsiköltség, gázár
NEhéz időszak előtt áll egész Európa. Fotó: Getty Images

Az energia-veszélyhelyzet miatt 2022. augusztustól Magyarországon is csak az átlagfogyasztásig maradnak érvényben a csökkentett gáz- és áramárak. A változások az ingatlanpiacra is komoly hatással vannak, a megnövekedett rezsiköltségek a régi, nagy alapterületű házakban élők számára jelentik majd a legnagyobb gondot. A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok is, a hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak, a napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal "felrobbant".

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: