112: infarktus mellett "húzták az időt"

HáziPatika

A tűzoltók szakszervezete után egy orvos is arról számolt be, hogy a 112-es egységes segélyhívó vonalon túl nagyra nőtt a várakozási idő.

Mi a gond a 112-es segélyhívóval?

Ahogy arról a Házipatika.com beszámolt, a napokban meglepő nyilatkozatot tettek a tűzoltók: kritizálták a 112-es segélyhívót, mondván túl lassú és körülményes. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete úgy véli, hogy érdemesebb a lakóhelyhez legközelebbi tűzoltóság számát elmenteni, és azt tárcsázni, ha baj van. "Ha baj van, ne a 112-t hívják" - ezt javasolta a tűzoltók szakszervezete egy szolnoki haláleset után, amit szerintük meg lehetett volna előzni. Azt mondják, a központi segélyhívó lassan és körülményesen működik.

Ki veszi fel a 112-es segélyhívót?

Idén novemberben indult  a rendszer, amely szerint ha a mentőket hívja, nem a mentőszolgálat valamelyik megyei ügyeletét kapcsolják, hanem egy civil operátor veszi fel a telefont.

Infarktusos beteg mellett húzta az időt a 112, 112-es segélyhívó újraélesztés elsősegély segélyhívás infarktus mentők tűzoltók
A 112-n túl nagyra nőtt volna a várakozási idő?

Infarktusos beteg mellett "húzták az időt"

A katasztrófavédelem szerint fontos eredmény az Egységes Segélyhívó Rendszer bevezetése, mert így bárki bármikor kérhet segítséget.

Az Index.hu arról számolt be, hogy egy olvasójuk már fel is jegyezte telefonjába a helyi mentőirányítás közvetlen telefonszámát, mert a 112-es egységes segélyhívóval túl nagyra nőtt a várakozási idő.  Péter orvos, gyakran megfordul Csongrád megye és Bács-Kiskun megye orvosi ügyeletein. A központi orvosi ügyelet feladata, hogy házhoz mennek, és eldöntik, hogy a betegnek szüksége van-e kórházi ellátásra.

"Ha úgy látjuk, hogy a beteg kórházi ellátásra szorul, és mentőszállítás szükséges, akkor felhívjuk az irányítást. Minden megyének van saját mentésirányítása, amelyben szakképzett, felkészült kollégák dolgoznak, vészhelyzetekre is eléggé jól reagálnak" - írta a lapnak Péter, aki elmondta, hogy a 112-es egységes segélyhívó kötelező közbeiktatása nemrég veszélyes helyzetet teremtett. "Két hete volt először olyan ügyeletem, amikor a 104-re indított hívásomat átkapcsolták a 112-re. Amint felvette az operátor, bemutatkoztam, mondtam, hogy honnan telefonálok, és hogy a debreceni mentésirányítással szeretnék beszélni. Erre kérdések következtek, mire megismételtem, hogy a debreceni mentésirányítással szeretnék beszélni."


"Ezután még egyszer elmagyaráztatta velem, hogy akkor biztosan orvos vagyok, meg minden, majd átkapcsolt (majd 1 percnél jártunk). Két percen keresztül vártam a sikeres átkapcsolást, majd kb. 5 mondatban megbeszéltem a megbeszélendőt a mentésirányítással (kb. 30 másodperc). Mindezt egy infarktusos beteg mellől, aki szerencsére stabil állapotú volt, és bőven a katéteres beavatkozás időablakán belül volt."

"Viszont felmerül bennem, hogy ez egy újraélesztés alatt, vagy instabil beteg mellett elfogadhatatlan" - folytatta Péter, aki szerint az egész procedúra három percet vett igénybe. "Mire számíthat egy laikus? Azóta beszereztem az irányítások közvetlen számát, így elkerülhetem a 112-t."

Az orvos konklúziója tehát, hogy felesleges volt beiktatni a 112-t az ellátási folyamatba, írja a lap. Cikkük, mely szerint nem csak a 112-vel van baj, ide kattintva érhető el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag