Sok mindenben változhat a hazai turizmus a járvány miatt

Vidéken már kinyithattak a vendéglátó egységek, szállodák és strandok is, de a járványnak még közel sincs vége. Azért, hogy minél sikeresebb és biztonságosabb legyen a turizmus újraindítása, a Magyar Turisztikai Ügynökség COVID-19 kézikönyveiben gyűjtötte össze szakmai ajánlásait.

Ahogy már korábban írtunk róla, szakmai elemzők jelentése szerint a magyarok többsége már a nyaralást tervezi, egyre többen foglalnak szállást belföldi helyekre júliusra és augusztusra. És ugyan a Pest megyeiek még nem utazgathatnak szabadon, a vidékiek már akár ezt is megtehetik, így május elejétől kezdve egyre több szálloda, étterem és turisztikai szolgáltatás indult újra. Az MTÜ frissen kiadott kézikönyveiben azonban óvatosságra int mindenkit, és olyan intézkedéseket javasolnak, amelyek meggátolhatják a koronavírus-járvány újbóli fellendülését.

Sok vidéki játszótér zárva marad Több településen - a fertőtlenítés és a távolságtartás szabályaira ügyelve - már lehet edzeni a sportlétesítményekben. A koronavírus-járvány miatt lezárt játszótereket azonban a legtöbb helyen egyelőre nem, illetve csak fokozatosan nyitják meg. Részleteket itt olvashat.

A Magyar Turisztikai Ügynökség nem hatóság és nem is jogalkotó, ezért a leírtak nem tekinthetők szabálynak, rendeletnek, csupán ajánlások. Egyelőre a turisztikai cégek maguk döntik el, melyiket alkalmazzák, de könnyen előfordulhat, hogy a kormány előbb-utóbb kötelezővé tesz néhány pontot. Lássuk tehát, hogyan képzelik el a turizmus működését idén nyáron:

A fertőtlenítés és szellőztetés alapvető

Mind a vendéglátó-, mind a szálláshelyeken és egyéb szolgáltatásoknál felhívják a figyelmet a rendszeres, fertőtlenítő takarításra, illetve arra, hogy gyakran szellőztessenek. Ezenkívül minden területen arra kérik a vezetőséget, hogy szervezzenek járványügyi oktatást az alkalmazottaknak, hogy aztán megfelelően tudják tájékoztatni a vendégeket, illetve ellenőrizni a szabályok betartását. A recepción, illetve az éttermek bejáratánál ajánlják a fertőtlenítőszer kihelyezését, hogy minden betérő hozzáférhessen. Továbbá a vendégekkel érintkező munkatársaknak javasolják az arcmaszk, akár plexis arcvédő használatát, a vendég kérésére pedig számára is biztosítani kéne a maszkot.

A szálláshelyeken lehetőség szerint minimalizálni kéne az adminisztrációt, például kontaktmentes check-int javasolnak, valamint plexivédők kihelyezését a recepciós pultra. A munkaállomásokat pedig egymástól legalább 1,5 méter távolságra kéne elhelyezni, hogy a várakozó vendégek se kerüljenek közel egymáshoz.

Vidéken ezen a héten már kinyithattak a vendéglátó egységek. Fotó: MTI
Vidéken ezen a héten már kinyithattak a vendéglátó egységek. Fotó: MTI

Nagyobb asztaltársasággal nem vacsorázhatunk?

Az éttermeknek javasolják, hogy korlátozzák az egyszerre étkező vendégek számát, már a foglaláskor limitálni kéne ezt. Lehetőség szerint kerülni kéne a büféétkeztetést, mivel ott gyakran feltorlódnak az emberek. Amennyiben ez elkerülhetetlen, akkor ne a vendégek szedjenek maguknak, hanem egy felszolgáló.

Egy asztalnál 4 felnőtt és 1 gyermek ülhetne maximum az MTÜ elképzelése szerint. A pincéreknek kötelezővé tennék a maszk és kesztyű viselését. Az ételeket pedig a konyhától az étkező asztalig letakarva kéne felszolgálni. Fontos újdonság lenne továbbá, hogy a hagyományos só-, bors- és cukorszórók helyett kis adagokban csomagolt fűszereket biztosítsanak. Takarítás során pedig a porszívó helyett gőztisztítót kéne előnyben részesíteni, ezenkívül az ózonos fertőtlenítést is javasolják.

Strandolás csak kellő távolságtartással

Az MTÜ azt ajánlja, hogy csak az olyan medencéket üzemeltessenek, ahol felügyelni tudják, hogy a fürdőzők valóban tartsák egymástól a másfél méteres távolságot. Emellett csökkenteni kéne a pihenőágyak, berendezések zsúfoltságát is. Eddig a szabadtéren 1 főre minimum 8 négyzetméteres pihenőfelületet írtak elő, ezt kellene 20 négyzetméterre növelni, és ennek megfelelően újrakalkulálni a helyek befogadóképességét.

Nemcsak a parton pihenve, de például a Balatonban pancsolás közben is ajánlott a kellő távolságtartás - mindez természetesen a külön háztartásban élőkre vonatkozna. A szaunarajongók pedig valószínűleg még jó darabig nem hódolhatnak szenvedélyüknek, ugyanis a turisztikai ügynökség is azt javasolja, hogy a szaunák, jakuzzik, gőzkabinok zárva maradjanak.

Forrás: MTÜ

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció