Koronavírus: mi lesz turizmussal?

Körülbelül 2 hónappal ezelőtt a legtöbb ország lezárta határait a koronavírus-járvány miatt, most azonban már több helyen is az óvatos nyitáson gondolkodnak. Nagy kérdés azonban, hogy mire számíthat az idei szezonban a turizmus.

Bár a belföldi turizmus sokkal hamarabb helyreállhat, mint a globális, de még így is egy évbe, a koronavírus-járvány második hulláma esetén pedig még több időbe telhet, hogy az idegenforgalom újra elérje a járvány előtti szintet - véli Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró. Továbbra is nagy kérdés, hogy a vendéglátók miként oldják meg a járványügyi szabályok betartását vagy a távolságtartást, és mi lesz például a svédasztalos étkeztetéssel - tette hozzá a szakértő.

A gazdasági válság is közbeszól

Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a koronavírus-járvány miatt most gazdasági válság is sújtja az embereket, tehát emiatt is kérdéses, hogy a nyitás után mennyien utaznak majd. A hazai turizmus viszont hamarabb helyreállhat, hiszen sokan választottak belföldi célpontot azok közül, akik korábban lemondták külföldi útjukat - hangsúlyozta.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus utazás, koronavírus turizmus, koronavírus nyaralás, koronavírus nyár, koronavírus gazdasági hatásai
Vendégek egy nyíregyházi szállodában. Fotó: MTI/Balázs Attila

El kell kerülni a versengést a turistákért

Koronavírus: mire számíthatunk nyáron? A válaszért kattintson ide!

Kétoldalú megállapodások és a turistákért folytatott versengés helyett összehangolt megoldás kell a koronavírus-járvány miatt leállított idegenforgalom újraindítására az Európai Unióban, és az üzleti érdekek helyett az egészség védelmét kell az első helyre sorolni - mondta Heiko Maas, a német diplomácia vezetője. A bolgár, a ciprusi, a görög, a horvát, a máltai, az olasz, az osztrák, a spanyol és a szlovén külügyminiszterrel folytatott tárgyalás után kiemelte, hogy az idegenforgalom nem tartozik az EU-s szinten szabályozott ügyek közé, ezért a tagállamoknak kell megoldást találniuk arra, hogy az ágazat a fertőzésveszély közepette is működhessen a nyári főszezonban.

Számos ország támaszkodik erősen a nyaralóturizmusra és az "utazás világbajnokaiként" számon tartott német turistákra, ezért érthető, hogy gyors kétoldalú megoldásokat sürgetnek. Azonban az európai szellemiséggel ellentétes különalkuk helyett összehangolt és átlátható megoldásra van szükség a koronavírus-járvány idején újrainduló turisztikai szektorban - hangsúlyozta Heiko Maas.

Ez a nyár más lesz, mint a korábbiak

A remények szerint a német kormány június 15-étől visszavonhatja a világ valamennyi országára kiadott utazási figyelmeztetését. A németeket a külföldre utazástól a koronavírus-járvány miatt nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést országokra lebontott, a helyi viszonyokról szóló iránymutatások váltják fel. Igen valószínűnek tűnik, hogy a németek az idén csak a hazájukban, vagy legfeljebb Európán belül nyaralhatnak majd - fogalmazott a német külügyminiszter, rámutatva, hogy számos térségben, például Dél-Amerikában éppen a nyári hónapokra várják a járvány tetőzését.

Az biztos, hogy az idei nyár egészen más lesz, mint a koronavírus-járvány előttiek. Egy sor óvintézkedést a külföldi nyaralás alatt is be kell tartani, így példáulfertőzésvagy fertőzésgyanús kapcsolat esetén ugyanúgy karanténba kell vonulni két hétre, mint otthon Németországban - mondta Heiko Maas.

Másodszor is koronavírusos lett egy asszisztensnő Romániában - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció