Koronavírus: mi lesz turizmussal?

Körülbelül 2 hónappal ezelőtt a legtöbb ország lezárta határait a koronavírus-járvány miatt, most azonban már több helyen is az óvatos nyitáson gondolkodnak. Nagy kérdés azonban, hogy mire számíthat az idei szezonban a turizmus.

Bár a belföldi turizmus sokkal hamarabb helyreállhat, mint a globális, de még így is egy évbe, a koronavírus-járvány második hulláma esetén pedig még több időbe telhet, hogy az idegenforgalom újra elérje a járvány előtti szintet - véli Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró. Továbbra is nagy kérdés, hogy a vendéglátók miként oldják meg a járványügyi szabályok betartását vagy a távolságtartást, és mi lesz például a svédasztalos étkeztetéssel - tette hozzá a szakértő.

A gazdasági válság is közbeszól

Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a koronavírus-járvány miatt most gazdasági válság is sújtja az embereket, tehát emiatt is kérdéses, hogy a nyitás után mennyien utaznak majd. A hazai turizmus viszont hamarabb helyreállhat, hiszen sokan választottak belföldi célpontot azok közül, akik korábban lemondták külföldi útjukat - hangsúlyozta.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus utazás, koronavírus turizmus, koronavírus nyaralás, koronavírus nyár, koronavírus gazdasági hatásai
Vendégek egy nyíregyházi szállodában. Fotó: MTI/Balázs Attila

El kell kerülni a versengést a turistákért

Koronavírus: mire számíthatunk nyáron? A válaszért kattintson ide!

Kétoldalú megállapodások és a turistákért folytatott versengés helyett összehangolt megoldás kell a koronavírus -járvány miatt leállított idegenforgalom újraindítására az Európai Unióban, és az üzleti érdekek helyett az egészség védelmét kell az első helyre sorolni - mondta Heiko Maas, a német diplomácia vezetője. A bolgár, a ciprusi, a görög, a horvát, a máltai, az olasz, az osztrák, a spanyol és a szlovén külügyminiszterrel folytatott tárgyalás után kiemelte, hogy az idegenforgalom nem tartozik az EU-s szinten szabályozott ügyek közé, ezért a tagállamoknak kell megoldást találniuk arra, hogy az ágazat a fertőzésveszély közepette is működhessen a nyári főszezonban.

Számos ország támaszkodik erősen a nyaralóturizmusra és az "utazás világbajnokaiként" számon tartott német turistákra, ezért érthető, hogy gyors kétoldalú megoldásokat sürgetnek. Azonban az európai szellemiséggel ellentétes különalkuk helyett összehangolt és átlátható megoldásra van szükség a koronavírus-járvány idején újrainduló turisztikai szektorban - hangsúlyozta Heiko Maas.

Ez a nyár más lesz, mint a korábbiak

A remények szerint a német kormány június 15-étől visszavonhatja a világ valamennyi országára kiadott utazási figyelmeztetését. A németeket a külföldre utazástól a koronavírus-járvány miatt nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést országokra lebontott, a helyi viszonyokról szóló iránymutatások váltják fel. Igen valószínűnek tűnik, hogy a németek az idén csak a hazájukban, vagy legfeljebb Európán belül nyaralhatnak majd - fogalmazott a német külügyminiszter, rámutatva, hogy számos térségben, például Dél-Amerikában éppen a nyári hónapokra várják a járvány tetőzését.

Az biztos, hogy az idei nyár egészen más lesz, mint a koronavírus -járvány előttiek. Egy sor óvintézkedést a külföldi nyaralás alatt is be kell tartani, így például fertőzés vagy fertőzésgyanús kapcsolat esetén ugyanúgy karanténba kell vonulni két hétre, mint otthon Németországban - mondta Heiko Maas.

Másodszor is koronavírusos lett egy asszisztensnő Romániában - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: