Koronavírus: karantén vár ránk, ha ide utazunk

Leveszi szombaton Magyarországot és Portugáliát a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról a brit kormány.

Azoknak, akik szombaton brit idő szerint hajnali négy óra után érkeznek Magyarországról és Portugáliából Angliába, két hetet kell elkülönítésben tölteniük. Az új típusú koronavírus esetleges terjedésének megakadályozását célzó rendelkezés a brit állampolgárokra is vonatkozik. A brit kormány intézkedésének hatálya csak Angliára terjed ki, de nem sokkal a londoni bejelentés után a skót, majd a walesi kormány is közölte, hogy Magyarország esetében ugyanilyen döntést hozott. Ez alapján a Magyarországról Skóciába és Walesbe érkezőknek szombat hajnaltól szintén karanténba kell vonulniuk. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországról beutazók karanténmentessége egész Nagy-Britanniában megszűnik szombaton.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus korlátozások, koronavírus karantén, koronavírus utazás, koronavírus Nagy-Britannia, koronavírus Egyesült Királyság, koronavírus Magyarország
A Magyarországról beutazók karanténmentessége egész Nagy-Britanniában megszűnik szombaton.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ezek a karantén szabályai

Az érvényes szabályozás szerint a Magyarországról érkezőknek nem kell feltétlenül két hetet eltölteniük Angliában, Skóciában vagy Walesben, előbb is elutazhatnak. De ha két hétig vagy ennél rövidebb ideig maradnak, akkor tartózkodásuk teljes időtartamára elkülönítésben kell lenniük. A karanténidőszakot saját tulajdonú vagy bérelt ingatlanban, ismerősöknél vagy hozzátartozóknál, illetve szállodában lehet eltölteni. A koronavírus elleni védekezéshez kötődő karanténelőírás megszegőit Angliában 1000 fontnyi - nagyjából 400 ezer forintnak megfelelő - pénzbírsággal sújthatják.

Koronavírus: jelentősen nőtt a kockázat itthon - olvassa el a részleteket!

A koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében az érintettek a karantén ideje alatt sem munkába, sem iskolába nem járhatnak, valamint nem utazhatnak tömegközlekedési eszközökkel és taxival sem. Élelmiszerek és egyéb alapvető cikkek vásárlása céljából az elkülönítésben lévők kizárólag akkor hagyhatják el a lakóhelyüket, ha nincs olyan ismerősük vagy hozzátartozójuk, akik ezek beszerzéséről gondoskodni tudna. Mentességet jelent a lakhelyelhagyási tilalom alól az is, ha az érintettnek sürgős orvosi ellátásra van szüksége, ha közeli hozzátartozója temetésén kíván jelen lenni, ha valamilyen jogi eljárásban kell részt vennie, vagy ha veszélyhelyzet miatt kell távoznia tartózkodási helyéről.

Ezt még utazás előtt intézzük el!

A beutazóknak úgynevezett elérhetőségi helyszínazonosító - contact locator - kérdőívet kell kitölteniük, amelyben bejelentik, hogy hol töltik az elkülönítés idejét, és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot. A brit kormány online felületén elérhető kérdőívet még az utazás előtt ki kell tölteni, és a beutazóknak nyomtatott vagy elektronikusan tárolt formában, a határrendészeti hatóságok kérésére fel kell mutatniuk a kitöltést igazoló bizonylatot.

Épületekben és szabadtéren is hat főben korlátozza a brit kormány azoknak a számát, akik összegyűlhetnek - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: