Koronavírus: inkább belföldre utaznak a magyarok

A koronavírus-járvány az utazási terveket is felülírta. Úgy tűnik, idén nyáron csak kevesen vállalják be a külföldi utazásokat, inkább vidékre utaznának a magyarok a tengerpartok helyett.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet elmúltát követő három hónapon belül a megkérdezettek 36 százaléka tervez belföldre utazni, és csak 15 százalék látogatna külföldre - derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából készített felmérésből.

Sokan lemondták a tervezett útjukat

A koronavírus-járvány a turizmust is fenekestül felforgatta. Az áprilisi adatok szerint a tavalyihoz képest kevesebb mint felére esett vissza az emberek internetes érdeklődése az utazásokkal kapcsolatban. Egy négyezer felnőtt megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásból az derült ki, hogy a járvány miatt a lakosság 43 százalékának hiúsult meg az idei évre tervezett belföldi vagy külföldi utazása. Azok közül, akik lemondták a korábban tervezett útjukat, egyharmadnyian a járvánnyal kapcsolatos félelmeik miatt, másik harmaduk pedig az úti cél megközelíthetetlensége miatt dobták sutba a terveiket. A kimaradt utakat részben pótolni fogják az emberek, aminek a belföldi turizmus lehet a nyertese, a megkérdezettek nagy többsége ugyanis a hazai utakat részesíti majd előnyben a járvány után - mutat rá az elemzés.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus utazás, koronavírus nyaralás, koronavírus turizmus, koronavírus nyár, koronavírus Magyarország
Idén nyáron csak kevesen vállalják be a külföldi utazásokat. Fotó: Getty Images

Egyesek csak ősszel utaznak majd

A kutatás szerint aki a koronavírus-helyzet ellenére is útra kel, az a korábbiakhoz hasonló módon aktív szabadidős tevékenységet tervez, illetve gyógyfürdő és wellness szolgálgatásokra vágyik. Az utazást tervezők harmada a szállodákat, ötöde az apartmanokat, hatoda pedig a magánszállásokat részesíti előnyben. A válaszadók a nyár végére, ősz elejére jósolják a járvány lecsengését, így az utazásokat az ezt követő időszakra tervezik. A felmérésből az is kiderült, hogy a koronavírus okozta bizonytalanság félelmet szül az utazókban, a lakosság fele ugyanis aggodalommal gondol a járvány utáni utazásokra. A megkérdezettek 40 százaléka attól is tart, hogy a közelgő utazásukat is le kell majd mondaniuk.

A legnépszerűbb úticélok

Koronavírus: ilyen feltételekkel nyaralhatunk külföldön - kattintson a részletekért!

A korlátozások részleges feloldásával fokozatosan újraindul az élet, így a szabadidős tevékenységek iránt is fokozódik az érdeklődés. A Neticle intelligens közösségi médiafigyelési módszerével készült felmérés szerint a magyarok többsége elsősorban a rövidebb időtartamú belföldi utazások és szabadidős tevékenységek iránt érdeklődött az elmúlt hónapban. A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben népszerűbbé váltak olyan belföldi úticélok, mint a Dunakanyar, Tokaj és Sárospatak. A Balaton első helye továbbra is kikezdhetetlen ebben az összehasonlításban, noha a nevére április hónapban 20 százalékkal kevesebben kerestek rá, mint márciusban, vagy éppen 2019 hasonló időszakában.

A koronavírus elleni korlátozások lassú enyhülésével, a pünkösdi hétvége közeledtével a Balatonparti helyek és a szállásfoglalás témája is egyre jobban foglalkoztatja a netezőket. Az étterem téma rögtön első helyre került a sorban, a hirdetések is gyakran együtt említik a hotelek és éttermek újra nyitását, a lazító intézkedések bevezetését.

Drasztikusan változik idén a balatoni strandolás, egyenruhás strandjárőröket vetnek be - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)