Koronavírus: így indult újra a hazai turizmus

A koronavírus-járvány okozta helyzet javulásának következtében májusban újraindult a 2020-as turisztikai szezon belföldön. Úgy tűnik, az éves belföldi forgalom meghaladhatja a korábbi évekét - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Nemzeti Adatszolgáltató Központ (Ntak) legfrissebb adatai alapján.

Idén májusban a rendszerbe adatot beküldő magyarországi szálláshelyekre 134 ezer vendég érkezett, akik összesen 433 ezer éjszakát töltöttek el a helyszíneken. A koronavírus-járvány miatt életbe lépett nemzetközi utazási korlátozások következtében májusban a belföldi forgalom volt meghatározó: a vendégszám 94 százaléka, illetve a vendégéjszakák 82 százaléka a hazai vendégektől származott.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus utazás, koronavírus nyár, koronavírus nyaralás, koronavírus turizmus
Májusban újraindult a 2020-as turisztikai szezon belföldön. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A korlátozások feloldása meghozta hatását

Májusban alapvetően a koronavírussal kapcsolatos korlátozások feloldása után indult meg a vendégforgalom, elsősorban a pünkösdi hétvégén és a belföldiek körében. A teljes májusi vendégforgalom csaknem kétharmada (278 ezer vendégéjszaka) a május 18-a és 31-e közötti időszakban valósult meg. A magán- és egyéb szálláshelyek szerepe a szokásosnál jelentősebb volt májusban, különösen a belföldi forgalomban, ahol a vendégéjszakák 42 százaléka ezen szállástípusokban realizálódott. A szállodák az összes vendégéjszakaszám 31 százalékát adták és a szálláshelybevétel 56 százaléka is itt keletkezett. SZÉP-kártyával a vendégek májusban 477 millió forintot költöttek a magyar szálláshelyeken, ennek 67 százalékát a szállodákban.

A 10 legnépszerűbb hazai település

Koronavírus: így tehetjük biztonságossá a nyaralónkat - kattintson!

A tíz legnépszerűbb település listáját idén májusban Budapest vezette, ahol a vendégéjszakák száma meghaladta a 78 ezret. A fővárost sorrendben Debrecen, Gyöngyös, Győr, Balatonfüred, Várgesztes, Székesfehérvár, Szeged, Siófok és Eger követte. Az elemzés szerint, míg tavaly májusban Budapesten 329 ezer vendég szállt meg a szállodákban, idén májusban alig 11 ezer, ami 96,7 százalékos visszaesést jelent. A vendégéjszakák esetében 89,7 százalékos volt a csökkenés, a külföldiek turisztikai célú beutazásai pedig májusban lényegében elmaradtak a koronavírus-járvány miatt. A január és május közötti időszak adatai alapján május végéig a budapesti szálláshelyeken közel 672 ezer vendég szállt meg, és közel 2 millió volt a vendégéjszakák száma. Májusban a Balaton környéki szálláshelyekre több mint 28 ezer vendég érkezett, akik 72 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ennek 40 százalékát szállodákban. Az év első öt hónapjában a vidéki szálláshelyeken közel 1,4 millió vendég szállt meg, akik 3,6 millió vendégéjszakát töltöttek el.

Az MTÜ előrejelzése szerint a koronavírus-helyzet következtében a magyar turizmus 2020-ban újabb rekordévet nem könyvelhet el, ugyanakkor az Ntak adatai alapján az idei belföldi vendégfogalom akár a korábbi éveket is felülmúlhatja. Mint írták, ez többek között a még kedvezőbb feltételekkel adható SZÉP-kártyának lesz köszönhető, valamint annak, hogy a biztonságos belföldi utazást választják a nyaralni vágyók.

Sok minden befolyásolja, mennyi ideig fertőz a koronavírus különböző felületeken - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)