Koronavírus: ennyit drágult a hazai turizmus

Súlyos hatással volt a koronavírus-járvány megjelenése a hazai turizmusra, amelyet emiatt ma jelentős árnövekedés és munkaerőhiány jellemez. Mi több, immár egy tengerparti nyaralás sem feltétlenül drágább, mint a Balaton vagy a Velencei-tó mellett üdülni.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerint a belföldi turizmus stabilan helyreállt a koronavírus-járvány okozta leállásból. Részletek itt.

"Egy év alatt 8-10 százalékkal emelkedtek a szálláshelyárak, de néhány népszerű üdülőhelyen 20 százalékos a növekedés mértéke" - hívja fel a figyelmet a Portfólió. A portál szerint egyes tengerparti üdülőhelyek árszínvonala sincs messze a belföldi vízparti helyekétől, még akkor sem, ha az utazási költségeket is beleszámoljuk. Mindez annak fényében különösen beszédes kijelentés, hogy a forint értéke számottevően csökkent az elmúlt években, így a külföldi nyaralások is drágultak.

A balatoni árak közelednek a tengerparti üdülőhelyekéhez
A balatoni árak közelednek a tengerparti üdülőhelyekéhez. Fotó: Getty Images

A cikk szerint a problémák forrása, hogy az első járványügyi korlátozások és lezárások bevezetését követően az ágazat nem kapott megfelelő állami bértámogatást, így drasztikus leépítési hullám indult a hazai turizmusban. Az állásukat elveszítő dolgozók jelentős része aztán más szektorokban keresett munkát magának, ez pedig komoly inflációhoz vezetett idén nyáron. A munkaerőhiány miatt lendületesen emelkednek a bérköltségek, mivel a korábbinak megfelelő fizetésért kevesen hajlandóak visszatérni egy olyan ágazatba, amelyről immár ismert, hogy bizonytalan alapokon nyugszik, amennyiben újra beüt egy járványhullám.

A szálláshelyek tehát magasabb bért kényszerülnek kínálni, miközben az alapanyagárak is gyorsan drágulnak. Mindennek költségeit pedig - elegendő mértékű állami támogatás híján - a vendégekkel igyekszenek megfizettetni. "Júliusban a KSH adatai alapján ugyanis országos átlagban már 18 ezer forintba került egyetlen éjszaka egy apartmanban két főnek (ellátás nélkül), közel 20 ezer forintba egy panzióban (reggelivel, hétvégén), és 35 ezerbe egy négycsillagos szállodában (reggelivel, hétköznap)" - írja a Portfólió.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: