Kell-e félnünk a repülőgépen a koronavírustól?

A koronavírus-járvány miatt sokan lemondták külföldi útjaikat, főként a határzárak és a kötelező karantén miatt. De vajon kell-e tartanunk attól, hogy már a repülőgépen megfertőződünk, ha mégis útnak indulunk?

Teljesen érthető, hogy egyre több embert fogalkoztat a kérdés, miszerint kell-e tartani a megfertőződéstől például egy repülőgépen. A témakör végére Jean-Brice Dumont, az Airbus mérnöke tett pontot, ugyanis közölte, hogy a légiközlekedésben bevezetett egészségügyi intézkedésekkel minimálisra csökkenthető annak az esélye, hogy valaki egy légi járaton fertőződjön meg az új típusú koronavírussal.

koronavírus, koronavírus repülés, koronavírus légiközlekedés, koronavírus terjedése, koronavírus megelőzés, koronavírus védekezés, koronavírus utazás
Minimális a megfertőződés esélye a repülőgépeken. Fotó: Getty Images

Ez véd minket a repülőgépen

Koronavírus: így repülhetünk a járvány idején - kattintson a részletekért!

A repülőgépeken több évtizede használnak olyan HEPA-szűrőket, amelyekkel a baktériumok és a vírusok 99,9 százalékát ki lehet szűrni, valamint a kabinban lévő levegő áramoltatása is segít a fertőződés elkerülésében. A levegő 2-3 percenként lecserélődik - magyarázta a szakértő. A friss levegőt - a már bent lévővel keverve - átengedik a HEPA-szűrőn, majd a plafontól a lábtér felé áramoltatják. Így kicsi az esélye, hogy az egymás mellett ülő utasok átadják egymásnak a koronavírust vagy más kórokozókat, az előttük ülőt pedig a magas háttámla védi. A szakember szerint épp ezért nincs sok értelme annak, hogy a gépeken üresen hagyják a középső üléseket.

Tökéletes biztonság nincs

A szakember felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a repülőgépek légtisztító rendszere önmagában még nem elég afertőzéselkerüléséhez. Továbbra is nagyon fontos, hogy a légitársaságok folyamatosan tisztítsák az utasteret, az utasoknak pedig kötelező a maszkviselés és a kézfertőtlenítés. Mérni kell továbbá a felszálló utasok testhőmérsékletét is, hogy tovább csökkenhessen annak kockázata, hogy koronavírus-fertőzött utazzon a gépen. "Tökéletes biztonság nincs, nem volt, és nem is lesz" - jegyezte meg a szakértő.

Június 15-étől szabad az út Görögországba - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)