Ismerjük fel a hőgutát!

Az Egyesült Államokban többen halnak meg extrém hőség miatt, mint hurrikán, villámcsapás, áradás vagy földrengés következtében. 1973 és 2003 között összesen 8.015 halálesetet hoztak összefüggésbe extrém meleggel.

Az amerikai egészségügyi szervezet által készített ismertető nem csak a hagyományos "igyunk sokat" és "ne menjünk a napra a legmelegebb órákban" intéseket tartalmazza, hanem egy sor egyéb jó tanáccsal is ellát bennünket.

Külön figyelmezteti a szívbetegségben és a magas vérnyomásban szenvedőket, továbbá a rendszeresen depresszió, álmatlanság vagy keringési zavarok miatt gyógyszert szedőket is. Felhívja a figyelmet a forró és nehéz ételek kerülésére, hisz azok is csak a test hőháztartását terhelik. Előnyben részesíti a hideg, de nem fagyos italokat, illetve a tevékenységnek megfelelő, lehetőleg lengébb öltözetet.

A tájékoztató részletesen beszámol a hőguta külső jeleiről (forró bőr, felgyorsult pulzus, fejfájás, szédülés, hányinger) és az ezzel kapcsolatos elsősegélynyújtásról (gyors lehűtés). Az ismertető megmutatja a különbséget a hőguta és az úgynevezett "hőkimerülés" között, amely a többnapos intenzív hőhatás és a csekély folyadékbevitel enyhébb lefolyású eredménye, továbbá megmutatja mi a teendő hőkiütés és "hőgörcsök" esetén.

A kalauz tanulsága szerint a leginkább veszélyeztetettek az idősebbek, a szabadban dolgozók és a magas vérnyomásban szenvedők, különösen nekik ajánlott odafigyelni ezekre a jelekre.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)