Fontos tanácsok a fesztiválozóknak

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) előre kidolgozott mentési terv alapján biztosítja az idei Sziget fesztivált. A profi egészségügyi ellátás mellett azonban fontos, hogy a fesztiválozók betartsanak néhány egyszerű szabályt egészségük érdekében.

Fesztiválon ez jelenti a legnagyobb veszélyt - kattintson!

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) előre kidolgozott mentési terv alapján, 9 mentőautóval és egy központi betegellátó ambulanciával biztosítja az idei Sziget fesztivált, de szükség esetén rendelkezésre áll a szolgálat teljes háttérkapacitása is.

A Sziget egészségügyi mentőbázisára érkező fiatalok egy első, állapotuk súlyosságát felmérő betegvizsgálat után kerülnek az ellátóhelyre, majd szükség esetén mentővel a megfelelő kórházba, a területen pedig a fesztivál résztvevőinek egészségi állapotát figyelő önkéntesekből, úgynevezett helperekből álló elsősegélynyújtó rendszer is működik. A rendezvény egészségügyi biztosítása a fővárosi lakosság mindennapi mentőellátását nem érinti, hiszen a tömegrendezvényt plusz kapacitásával biztosítja az OMSZ.

fesztivál, szórakozás, bulizás, balesetveszély, sérülések, alkoholfogyasztás, dehidratáció, napszúrás
A fesztiválokon gyakoriak a lábsérülések és a dehidratáció miatti ájulások. Fotó: 123rf

Így vigyázzunk magunkra

A profi egészségügyi ellátás mellett az is fontos, hogy a fesztiválozók betartsanak néhány egyszerű szabályt egészségük érdekében.

  • A nagy meleg és a perzselő napsütés fokozott terhelést ró a szervezetre, amit leginkább megfelelő folyadékbevitellel ellensúlyozhatunk. Fontos, hogy a cukros üdítőital helyett inkább vizet igyunk és legalább 3 liter folyadékot fogyasszunk naponta. Alkoholt csak mértékletesen igyunk, az öntudatlan részegség ugyanis életveszélyes!

  • A folyadékbevitel mellett a megfelelő táplálkozás is fontos. Naponta legalább egyszer fogyasszunk meleg ételt, de a reggeliről és a vacsoráról is gondoskodjunk, különösen a nagyobb fizikai megterhelés miatt.

  • A napközbeni hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy fejünket ne érje tartós, közvetlen napsütés - egyrészt az erős UV sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen fektetjük le a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.

  • Ha krónikus megbetegedésben szenvedünk, vigyük magunkkal szokásos gyógyszereinket és ügyeljünk azok tárolására. Ehhez az egészségügyi ambulancián szakszerű segítséget kaphatunk.

  • A láb sérülését, a fájdalmas rándulásokat és ficamokat megelőzhetjük, ha megfelelő, zárt cipőt viselünk.

  • Vigyázzunk magukra és a körülöttünk lévőkre is! Ha mégis megtörtént a baj, vegyük igénybe az elsősegélynyújtók vagy a biztonsági személyzet segítségét!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: