Ezért egészséges a kempingezés

A kutatók azt állítják, hogy egy hét kempingezés helyreállítja az alvási mintáinkat szabályozó biológiai óránkat.

A modern élettel járó elektromos fény és a napfény csökkent behatása akadályozza a normális alvást - állítják A legújabb számában közzétett tanulmányukban szakértők. Kísérletük eredményei alapján azonban nyolc alanyban a biológiai óra újra szinkronba állt a napfelkeltével és naplementével, miután néhány napot eltöltöttek a szabadban.

A Földön minden életforma kifejlesztett olyan bioritmust, amely a napfelkeltét és a naplementét jelzi előre. A kutatások azonban kimutatták, hogy az 1930-as évektől elterjedt mesterséges fény kedvezőtlenül hatott a napi biológiai óránkra, és lehetővé tette az embereknek, hogy sokkal tovább maradjanak fenn, mint amit az evolúció kialakított.

Egy másik érdekes tanulmány arra mutatott rá, hogy hidegben a biológiai óránk is másként jár! A kísérlet során a Coloradói Egyetem munkatársai először az alanyok természetes és mesterséges fénynek való kitettségét vizsgálták megszokott környezetükben. A melatonin hormon szintjének elemzésével kimutatták, hogy a modern környezet hatására körülbelül két óra eltolódás figyelhető meg a napi biológiai óra működésében. A résztvevők ezután egy hétre elmentek kempingezni. A zseblámpát és az elektromos eszközöket letiltották, az egyetlen esti fényforrás a tábortűz lehetett. Az eredmények azt mutatták, hogy egy hét elteltével az alanyok alvási mintája újra szinkronba került a napfelkeltével és naplementével.

A kutatókat leginkább az lepte meg, hogy a résztvevők a kempingezés során közel 400 százalékkal több természetes napfénynek voltak kitéve, mint megszokott környezetükben. "Úgy véljük, hogy az alvás eltolódásáért és a reggeli álmosságért a modern mesterséges fények és a természetes napfény csökkent behatása felelős" - foglalta össze az eredményeket Wright professzor.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)